Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.10.2012

V Vojašnici generala Maistra slovesno ob zamenjavi kontingentov Slovenske vojske

V Vojašnici generala Maistra v Mariboru je v petek, 5. oktobra, potekala slovesnost ob zamenjavi kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah (MOM). Z mednarodne operacije sil Kforja na Kosovu so se pred kratkim vrnili pripadniki in pripadnice 25. kontingenta, v začetku oktobra pa v Afganistan v Isaf odhaja 18. kontingent.

Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, kot slavnostni govornik pa je spregovoril minister za obrambo Aleš Hojs. Slovesnosti so se udeležili tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič in drugi predstavniki Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo ter predstavniki Občine Maribor.

Kot je v svojem govoru izpostavil minister, Slovenska vojska v MOM sodeluje že 15 let, kar je nedvomno potrditev, da je naša vojska vrhunska in da je v tej 'reprezentanci' pomemben prav vsak pripadnik. Še prav posebej pa sta za Slovenijo pomembni dve misiji, in sicer na Kosovu in Afganistanu. V mednarodni operaciji Kforja na Kosovu sodeluje Slovenija že od leta 2000. Za opravljene naloge, katerih težišče je vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem, so bili pripadniki slovenskih kontingentov vse to obdobje deležni pohval. Minister je ob tem povedal, da je dobil veliko pozitivnih odzivov z vseh strani tudi ob svojem obisku na Kosovu, ko je obiskal pripadnike 26. kontingenta, ki so prav v teh dneh prevzemali naloge. Zagotavljanje varnosti in stabilnosti na tem območju je izjemno pomembno tudi za širšo regijo, zato se bo, kot je povedal minister, za ohranjanje prisotnosti naših sil na tem območju zavzemal še naprej. Do danes je v mednarodni operaciji sil Kforja sodelovalo 4500 pripadnikov in pripadnic.

Vsem pripadnikom 18. kontingenta Slovenske vojske, ki odhajajo v Afganistan, je minister zaželel uspešno opravljanje nalog in srečno vrnitev v domovino. Kot je dejal pripadnikom, je povsem prepričan, da na misijo odhajajo dobro pripravljeni, okrepljeni z znanjem, psihofizično kondicijo, opremo, ki zagotavlja ustrezno raven zaščite, in poznavanjem nalog, ki so jih uspešno opravljali že prejšnji kontingenti. Cilj operacije Isafa je ponovna vzpostavitev trajnega miru in stabilnosti v državi, kar bo omogočilo drugačno, bolj kakovostno življenje Afganistancev. Kot je poudaril minister, pripadniki Slovenske vojske, ki v kontingentu delujejo skupaj s pripadniki Nacionalne garde Kolorada, s svojim delom veliko prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti. Še posebno je minister izpostavil, da se ob operaciji Isafa, ki ima majhno podporo v javnosti, premalo govori o tem, da je prav prisotnost mednarodnih sil omogočila, da v šolo hodijo tudi deklice, da po tej operaciji v službe in na fakultete hodijo tudi dekleta, da se je zmanjšala umrljivost otrok in da je država na poti demokratizacije. Na koncu je minister obljubil, da si bo zelo prizadeval, da jih bo lahko obiskal na kraju njihovega delovanja, ter se za prispevek zahvalil tudi članom družin pripadnikov in pripadnic na misijah.

Poveljnik sil brigadir Branimir Furlan se je v svojem nagovoru prav tako še posebno zahvalil vsem članom družin pripadnikov, ki budno spremljajo njihovo delo na misijah. »Hvala vsem, ki razumete naravo vojaškega poklica in naše obveznosti, ki se znate prilagoditi in včasih potrpeti. S tem pomagate vzpostaviti pogoje za uspešno delovanje slovenskih vojaških kontingentov v operacijah,« se je svojcem zahvalil poveljnik sil. Pripadnikom 25. kontingenta, ki se je vrnil s Kosova, se je poveljnik sil zahvalil za ohranjanje ravni delovanja, pripadnike 18. kontingenta pa je na misijo pospremil s spodbudnimi besedami.
Ob tem je spomnil tudi na uspešnost delovanja preostalih pripadnikov misij Slovenske vojske v tujini, po obsegu sicer manjših, a nič manj pomembnih.

Po koncu slovesnosti si je minister za obrambo ogledal prostore Vojašnice generala Maistra, poveljnik 72. brigade polkovnik Franc Koračin pa mu je ob tej priložnosti predstavil tudi naloge brigade ter opremo in oborožitev.

Video posnetek - 1. del, 2. del (Youtube MORS, avtor: Borut Podgoršek)

Foto: SV

Flash is required!

- minister za obrambo Aleš Hojs


Flash is required!

- poveljnik sil brigadir Branimir Furlan