Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.03.2010

V Vojašnici Franca Rozmana Staneta slovesno ob vrnitvi pripadnikov in pripadnic 20. kontingenta SV iz mednarodne operacije KFOR

V četrtek, 4. marca, je bila v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 20. kontingenta Slovenske vojske iz mednarodne operacije KFOR na Kosovu. Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Slovesnosti sta se udeležila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner in namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir mag. Andrej Osterman.
Kontingent je sestavljalo 384 pripadnikov Slovenske vojske. Glavnino kontingenta je predstavljala bojna skupina Sokol, v kateri so bili poleg pripadnikov Slovenske vojske še pripadniki italijanskih in madžarskih oboroženih sil. Dodatni elementi kontingenta so bili: dve skupini za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element ter pripadniki in pripadnice, ki so delali v poveljstvu KFOR v Prištini ter v poveljstvu večnacionalnega poveljstva Zahod. S preoblikovanjem operacije KFOR v januarju se je kontingent postopno preoblikoval. Bojna skupina Sokol je poveljevanje nad četami prenesla pod novoustanovljeno poveljstvo bojne skupine Zahod in do konca delovanja podpirala delovanje slovenskih enot, del pripadnikov pa se je po preoblikovanju vrnil v domovino.
Bojna skupina Sokol je delovala na območju odgovornosti občin Istok in Klina v velikosti 800 kvadratnih kilometrov s 120.000 prebivalci. Zagotavljala je tudi varovanje objektov posebnega pomena Goriok in Budisavci. Še posebej je bila pohvaljena za odlično opravljene naloge na severu Kosova, kjer je za en mesec prevzela lastno območje odgovornosti na območju občine Leposavič. Skupina za civilno-vojaško sodelovanje je od svojih 48 izvedenih projektov najponosnejša na projekt Poskrbimo za čisto okolje na Kosovu, ki se bo nadaljeval tudi po njihovem odhodu, saj ga bo mednarodna skupnost razširila na celotno območje Kosova. Izbran je bil kot vzorčni primer civilno-vojaškega sodelovanja na območjih delovanja Natovih sil. Za opravljeno delo so pohvale prejemale tudi vse skupine za povezavo in nadzor, prav tako pa tudi mnogi posamezniki na različnih dolžnostih v poveljstvih.

Foto: Jani Krošl, GŠSV

Flash is required!

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič


Flash is required!

Namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir mag. Andrej Osterman