Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.12.2014

V Vojašnici Edvarda Peperka je poleg delovne nesreče po eksploziji še na dveh mestih zagorelo

V petek, 5. decembra, se je v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka zgodila delovna nesreča. Skoraj sočasno je bilo zaslišati zvočni alarm, saj sta po eksplozijah v dveh objektih izbruhnila požara. Iz gorečih in drugih stavb je bila izvedena evakuacija vseh pripadnikov, med njimi tudi nekaj ranjenih.

Na srečo je to le del scenarija vaje, ki spada v okvir rednega usposabljanja Vojašnica Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Tokratno vajo so skupaj s pripadniki poveljstev in enot, nastanjenih v Vojašnici Edvarda Peperka, izvedli pripadniki Gasilske šole Izobraževalnega centra URSZR Ig, Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva Sostro.

Vaja je bila namenjena urjenju postopkov v primeru požara, s poudarkom na praktični evakuaciji iz nastanitvenih objektov vojašnice, na poenotenju postopkov sodelujočih pri gašenju požara in reševanju ljudi – od zaznave požara, evakuacije, postopkov na zbirnih mestih, oskrbe poškodovanih, reševanja gasilcev, bojiščnih reševalcev, zdravstvenih delavcev ter drugih.

Po končanem praktičnem delu vaje so strokovnjaki v gasilskih uniformah prikazali ustrezno izvedbo gašenja začetnih požarov (ob eksploziji gospodinjskega plina, pregretja jedilnega olja ipd.) ter izvedli še praktično usposabljanje pripadnikov poveljstev in enot, odgovornih za gašenje začetnih požarov v vojašnici.

Usposabljanje se je zaključilo uspešno. Končalo se je brez nenačrtovanih dogodkov in s skupno željo, ki jo je v zahvali sodelujočim izrazila namestnica poveljnika Vojašnice Edvarda Peperka in 1. brigade Slovenske vojske polkovnica Tanja Pečnik, »da bi v prihodnje imeli čim več takih vaj in čim manj tovrstnih nalog«.

Fotografije: stotnica Barbara Hanžič Visinski, OOJ, in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR.