Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.01.2010

V Vojašnici Cerklje ob Krki slovesno ob dnevu vojaškega letalstva

V torek, 12. januarja, je v Vojašnici Cerklje ob Krki potekala slovesnost ob dnevu vojaškega letalstva, ki so ga s postrojem obeležili pripadniki in pripadnice enot Brigade zračne obrambe in letalstva.

Osrednji govornik na prireditvi je bil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder, ki je v svojem govoru dejal, da ima slovensko letalstvo dolgo tradicijo, saj je lani minilo 100 let, odkar je Edvard Rusjan, simbol letalcev, izkusil čar letenja. Njegov prispevek k razvoju letalstva je Slovence postavil ob bok velikih znanilcev tehničnega napredka 20. stoletja, je še dejal brigadir Geder. Ob koncu slovesnosti je brigadir Geder posameznim pripadnikom zračne obrambe in letalskih enot podelil priznanja Poveljstva sil Slovenske vojske.

Slovenski vojaški letalci so za svoj praznik izbrali 12. januar v spomin na prvi bojni polet ljubljanske stotnije, ko sta Vilko Peternelj in Franc Zupančič med prvo svetovno vojno izvedla izvidniški polet. Kasneje so številni slovenski piloti svoje junaštvo pokazali v aprilski vojni leta 1941. Prav tako se v enotah zračne obrambe in letalstva ponosno spominjajo hrabrega dejanja pilota Jožeta Kalana in letalskega tehnika Boga Šuštarja, ki sta med osamosvojitveno vojno s helikopterjem gazela prebegnila k takratni Teritorialni obrambi Republike Slovenije.

Flash is required!

Avtor: Borut Podgoršek, MORS