Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.03.2019

V Veščinskem centru Slovenske vojske temeljno usposabljanje začenja nova generacija

V Veščinskem centru Slovenske vojske, ki deluje v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi, danes, v ponedeljek, 4. marca, usposabljanje začenja nova generacija kandidatov za poklicnega vojaka, pogodbenega rezervista in kandidatov vojakov prostovoljcev. V generaciji, ki se bo po temeljnem vojaškem strokovnem usposabljanju urila skupaj štirinajst tednov, je 29 kandidatov, od tega šest kandidatk.

V tokratni generaciji je skupaj 29 kandidatov, in sicer deset kandidatov za poklicnega vojaka, od tega dve kandidatki, šest kandidatov za pogodbenega rezervista, ki nimajo opravljenega vojaškega roka, od tega ena kandidatka, in trinajst kandidatov vojakov prostovoljcev, od tega tri kandidatke. Usposabljanje bo potekalo po Programu temeljnega vojaškostrokovnega usposabljanja, ki se deli v tri faze. Prva faza je namenjena uvajanju v vojaško življenje. V drugi fazi se bodo kandidati usposabljali iz individualnih veščin in oborožitve. V tretji fazi bodo izvajali vsa streljanja, usposabljanje iz taktike in borilne veščine. Program usposabljanja bodo kandidati končali  14. junija letos, z uspešno končanim usposabljanjem pridobijo osnovni VED vojaka.

Tiste, ki želite vstopiti v Slovensko vojsko, želimo opozoriti na javna natečaja za podelitev štipendij. Generalštab Slovenske vojske je namreč objavil javni natečaj za podelitev 200 štipendij kandidatom za vojake srednješolskih in poklicnih izobraževalnih programov za poklicno delo v Slovenski vojski. Ti morajo prijavo oddati do vključno 31. avgusta letos, medtem ko je treba prijavo na štipendijo kandidatom za častnike in višje vojaške uslužbence višjih in visokošolskih izobraževalnih programov oddati do vključno 31. marca letos.