Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.06.2013

V spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne slovesno v Vojašnici Franca Uršiča

Mestna občina Novo mesto, Kulturni center Janeza Trdine in Teritorialni polk 72. brigade Slovenske vojske so v sredo, 19. junija, v novomeški vojašnici organizirali slovesnost v počastitev spominskega dneva Mestne občine Novo mesto, in sicer v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter zaznamovanje dneva državnosti.

»Poganci pri Novem mestu so namreč pred 22 leti postali simbol prvega izstreljenega strela v vojni za Slovenijo. Kolono oklepnikov jugoslovanske vojske, ki je prodirala skozi Belo krajino, je namreč ustavila barikada v Pogancih. V stopnjevanju napetosti med pripadniki Teritorialne obrambe in vojaki Jugoslovanske ljudske armade so padli prvi streli. Vojna za samostojno Slovenijo je vzela 76 življenj, med njimi 19 Slovencev. Naša država nam ni bila podarjena. Zanjo je bila prelita tudi kri in izgubljena so bila življenja. S ponosom in hvaležnostjo se v teh dneh spominjamo vloge vsakega, ki je pripomogel, da danes živimo v svobodni državi,« je dogodke orisala moderatorka slovesnosti Nina Štampogah.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, sam dogodek pa so s svojim nastopom popestrili pesnica Klavdija Kotar in glasbeniki Pihalnega orkestra Krka.

Foto: Boštjan Pucelj, Zgodovinski arhiv Ljubljana