Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.10.2012

V Španiji je potekal 27. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov

Španska nacionalna organizacija vojaških gornikov Asociacion Espanola de Soldados veteranos de Montana je v dneh od 25. do 29. septembra 2012 v mestu Tremp organizirala že 27. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (International Federation of Mountain Soldiers – IFMS). Kongresa se je poleg devetih polnopravnih držav članic (Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in ZDA) udeležila tudi Črna gora, ki ji je bil v okviru kongresa podeljen status države opazovalke.
Kongres, ki je potekal v delovnem in prijateljskem vzdušju, je znova potrdil zavezanost držav članic k skupnim vrednotam vojaških gornikov. V razpravah je bilo predstavljeno letno poročilo generalnega sekretarja IFMS brigadirja mag. Bojana Pograjca, ki ga je zaradi njegove dolžnosti namestnika poveljnika KFOR nadomeščal polkovnik Boštjan Blaznik. Prav tako so predstavniki nacionalnih organizacij predstavili opravljeno delo in pripravili nekaj pobud za delovanje te številčne mednarodne organizacije v prihodnosti.
Organizacijska rdeča nit kongresa je bilo aktivnejše sodelovanje tako nacionalnih združenj kot tudi IFMS z aktivnimi gorskimi enotami v posameznih državah. Vodilna strokovna tema kongresa je bila pogled na delovanje nacionalnih organizacij v prihodnosti. Odmevno predstavitev je v imenu slovenske delegacije imel predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije brigadir v pokoju Janez Kavar.
Na zasedanjih izvršilnega odbora in skupščine, ki sta glavni delovni telesi, so potekale tudi volitve in potrditev novega generalnega sekretarja IFMS, saj se je generalnemu sekretarju brigadirju mag. Bojanu Pograjcu iztekel prvi mandat njegovega vodenja te organizacije.
Delegati na 27. IFMS kongresu so skladno z določili statuta IFMS in na predlog Združenja vojaških gornikov Slovenije soglasno izvolili brigadirja mag. Bojana Pograjca za generalnega sekretarja IFMS tudi v naslednjem triletnem obdobju. Slovenija tako še naprej ostaja gonilna sila delovanja v tem zelo številčnem in aktivnem mednarodnem združenju.