Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.03.2011

V Šmarjeti pri Novem mestu počastili 20. obletnico vaje Premik '91

Danes, 25. marca, je bila na šolskem igrišču Osnovne šole Šmarjeta slovesnost ob 20. obletnici vaje Premik ’91. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil član predsedstva RS leta 1991 Ivan Oman. Zbrane sta nagovorila tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant in županja Občine Šmarješke Toplice mag. Bernardka Krnc. Slovesnosti so se udeležili še namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič, namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman, načelnik takratnega Republiškega štaba Teritorialne obrambe generalmajor Janez Slapar, poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske generalpodpolkovnik Albin Gutman, poveljnik brigade Moris brigadir Anton Krkovič in namestnik poveljnika Teritorialne obrambe severne Primorske polkovnik Srečko Lisjak.

Ivan Oman je dejal, da vaja Premik '91 ni bila samo vaja, bila je namreč veliko več – signal slovenskemu narodu, ki se je odločil za svojo državo, da Slovenija ima svojo vojsko, kljub razorožitvi. V Šmarjeti smo se pred 20 leti pripravljali na obrambo domovine, je poudaril član predsedstva RS leta 1991 Ivan Oman.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant je v svojem nagovoru poudaril, da je bila vaja Premik ’91 eno izmed temeljnih dejanj na poti do naše suverenosti. Danes, 20 let pozneje, je Slovenska vojska sodobna vojska, ki je dosegla velik napredek, ki je v zavezništvu postala zaupanja vreden partner, sodeluje tudi z vojskami držav Evropske unije in drugimi, njeni vojaki pa uspešno opravljajo svoje poslanstvo tudi v mednarodnih operacijah in na misijah zunaj Slovenije.

Na slovesnosti so v kulturnem programu nastopili tudi učenci in učenke Osnovne šole Šmarjeta.

Vaja Premik ’91 je bila izvedena 23. in 24. marca 1991. Začela se je z mobilizacijo bataljona TO na Severnoprimorskem, ki je izvedel premik na Dolenjsko. Enote TO Severnoprimorske so premik izvedle iz Vogrskega pri Novi Gorici do Škocjana oziroma Šmarjete in skupaj s pripadniki 30. razvojne skupine – prihodnje brigade Moris ter TO Dolenjske med premikom pripravile štiri zahtevne taktične vaje.

Z besedami »Pozdravljeni vojaki Slovenske vojske« je takrat sodelujoče na vaji na postroju enot v Šmarjeti pozdravil član predsedstva RS leta 1991 Ivan Oman, ki je danes skupaj z županjo Občine Šmarješke Toplice mag. Bernardko Krnc in namestnikom načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiralom Renatom Petričem odkril spominsko ploščo v spomin na 20. obletnico vaje Premik '91.

Foto: Jerica Pavšič, MORS

Flash is required!

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant


Flash is required!

Član predsedstva RS leta 1991 Ivan Oman