Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.10.2014

V Slovenski vojski zaznamovali spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

S slovesnimi postroji v vojašnicah so se pripadniki in pripadnice Slovenske vojske v petek, 24. oktobra, spomnili odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije v noči na 26. oktober 1991. Odhod zadnjega vojaka mnogi štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Z odhodom zadnjega vojaka je Ministrstvo za obrambo v upravljanje prevzelo vse vojaške objekte na ozemlju Republike Slovenije, Teritorialna obramba pa je postala edina legalna vojaška sila na območju samostojne države. 

Na slovesnosti v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki je slavnostni govornik brigadir dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, poudaril, da se je moral slovenski narod v zgodovini večkrat dokazovati. Prav izkazani srčnost in enotnost pred 23 leti pa je vsem nam omogočila svobodno in samostojno življenje v suvereni državi. Zato je prav, da predvsem vojaki temu dogodku posvetijo posebno pozornost.

Pred 23 leti je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 in desetdnevni vojni v začetku julija po posredovanju Evropske unije na Brionih prišlo do pogajanj med Hrvaško, Jugoslavijo in Slovenijo. Podpisana je bila brionska deklaracija, ki jo je 10. julija potrdila tudi takratna slovenska skupščina. To je bila podlaga za začetek pogajanj o umiku JLA iz Slovenije.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. V noči s 25. na 26. oktober je odplula ladja z zadnjimi vojaki jugoslovanske vojske. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama in sta zato po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. oktobra 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade.