Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.12.2011

V Slovenski vojski gostili vrhovnega poveljnika

V torek, 13. decembra, je v prostorih Ministrstva za obrambo predaval predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk.

Po sprejemu z vojaškimi častmi je dr. Danilo Türk vodstvu in predstavnikom upravnega dela Ministrstva za obrambo ter častniški strukturi Slovenske vojske spregovoril o dosedanjih in prihodnjih varnostnih izzivih obrambnega sistema, s poudarkom na Slovenski vojski.

Predsednik je poudaril, da »bo v prihodnje smiselno razumevati varnostni sistem kot vrednoto, ki ima ceno.« V svojih nadaljnjih razmišljanjih se je dotaknil tudi kulture profesionalnosti Slovenske vojske, ki temelji na občutku odgovornosti in celovitosti. Elemente profesionalnosti je predsednik nanizal v tri sklope: uspešnost Slovenske vojske v mednarodnem okolju, podpora in sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja ter zavest o častni vlogi.

Predsednik je v nadaljevanju svojega razmišljanja poudaril, da od vojaške inteligence pričakuje, da bo v obrambnem sistemu prihodnje pogosto sodelovala v dialogu o prihodnosti Slovenske vojske. Kot vrednoto, ki bo morala biti v prihodnosti bolj poudarjena, je predsednik izpostavil občutek za skupnost, pripravljenost pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske na največje napore in tveganja, predvsem v mednarodnem okolju ter domoljubje kot gonilno silo poslanstva vojske. »Slovenska vojska naj v domačem okolju nastopa z vidika atmosfere stabilnosti in varnosti, še posebej, ko gre za dejavnosti na področju zaščite in reševanja,« je dodal predsednik ter pozval, naj se »sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah kaže kot izraz notranje stabilnosti in varnosti.«

Predavanje je vrhovni poveljnik sklenil z željami po lepem praznovanju in vsem dobrem v prihajajočem letu.

Video posnetki - Youtube (avtor: Borut Podgoršek, MORS)