Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.06.2018

V Slovenski vojski gostili poveljnike glavnih mest

Od ponedeljka, 28. maja, do petka, 1. junija, je Slovenska vojska gostila konferenco poveljnikov glavnih mest (Capital Commanders' Conference) Avstrije, Češke, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Slovenije in Ukrajine. V sklopu dogodka je potekal tudi nogometni turnir (Miltropa Military Cup) med ekipami iz sodelujočih držav.

Začetki sodelovanja poveljnikov glavnih mest segajo v leto 1993, ko se je rodila ideja o sodelovanju med garnizijskimi poveljstvi, ki imajo svoje enote nastanjene v glavnih mestih evropskih držav. V letih sodelovanja so se mestom Dunaj, Bratislava in Budimpešta pridružili še poveljniki, ki delujejo v Berlinu, Ljubljani, Pragi, Kijevu in Varšavi.  Slovenska vojska se je pobudi pridružila leta 1996, leta 2013 je sodelovanje na konferenci prevzela 1. brigada. Glavni namen konference je tako izmenjava mnenj in izkušenj pri skupnih nalogah kot tudi sodelovanje na vojaškem, kulturnem in športnem področju. Rdeča nit tokratne konference, ki jo je vodil polkovnik Robert Glavaš, je bila razprava o dogodkih med prvo svetovno vojno, sodelujoči pa so se pogovarjali tudi o trenutni situaciji in vlogi vojsk v civilnem okolju. V sklopu obiska so poveljnike sprejeli na Poveljstvu sil in v Generalštabu Slovenske vojske, kjer so se seznanili s strukturo, nalogami in delovanjem Slovenske vojske, ter v predsedniški palači. Obiskali so muzej v Kobaridu in Pivki ter se v Ljubljani poklonili žrtvam vojn s polaganjem venca.
Konferenca je potekala tudi v športnem duhu. Ekipe iz osmih držav članic so se v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni pomerile v nogometu. Turnir, katerega namen je  krepiti prijateljstvo in sodelovanje, so si ogledali tudi poveljniki, sodelujoči na konferenci.

Tovrstna partnerstva omogočajo poveljnikom, da izmenjajo izkušnje, sodelujejo na ravni evropskih vojaških povezav ter spoznavajo različne vidike in stališča poveljnikov iz drugih držav. V letu 2019 bo dogodek gostil poveljnik, ki deluje v Pragi.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ, in poddesetnik Tadej Šturm, 1. brigada

Sodelujoči na konferenci poveljnikov glavnih mest.

Srečanje je potekalo v Vojašnici Ivana Cankarja, …

… kjer jih je sprejel namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj.

V Generalštabu Slovenske vojske …

… jih je sprejel načelnik štaba brigadir Milan Žurman, ki je do leta 2013 zastopal Slovensko vojsko na konferenci.

V predsedniški palači je poveljnike sprejel Uroš Krek, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost.

V Ljubljani so se poklonili žrtvam vojn.

V kobariškem muzeju so si ogledali bogato zbirko o soški fronti …

… in muzej na obrambni liniji na Kolovratu.

Obiskali so tudi Park vojaške zgodovine v Pivki.

Osem ekip iz sodelujočih držav na konferenci …

… se je v Postojni pomerilo v nogometnem turnirju.