Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2015

V slovenskem zračnem prostoru in na letališču Cerklje ob Krki bo danes v dopoldanskih urah potekalo vojaško urjenje v prestrezanju in prisilnem pristanku zrakoplova

V ponedeljek, 12. januarja, bo med 10. in 11. uro v slovenskem zračnem prostoru in na letališču Cerklje ob Krki potekalo vojaško urjenje v odkrivanju, prestrezanju in prisilnem pristanku zrakoplova.

Na urjenju, ki bo potekalo v okviru rednega usposabljanja za zagotavljanje visoke stopnje usposobljenosti in odzivnosti enot, vključenih v Natov integrirani sistem zračne obrambe (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defence System), bo v vlogi prestreženega letala oziroma t. i. vsiljivca letalo pilatus PC-9M Slovenske vojske. V vlogi prestreznikov bosta tokrat prvič lovski letali zavezništva JAS-39 Gripen madžarskih zračnih sil, ki sta dodeljeni zvezi Nato za potrebe nadzora zračnega prostora na območju Republike Slovenije.

Na urjenju sodelujejo še 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, 152. letalska eskadrilja, oba iz 15. polka vojaškega letalstva, Združeni operativni center Slovenske vojske, Kontrola zračnega prometa Slovenije, Združeni center za zračne operacije (Combined Air Operation Center Torrejon – CAOC TJ) s sedežem v bližini Madrida v Španiji in madžarska letalska baza Kecskemet. V prihodnje se bodo rednih usposabljanj izmenično udeleževala italijanska in madžarska letala.

Prvo prestrezanje madžarskih letal v slovenskem zračnem prostoru, v sklopu nadzora zračnega prostora, bo tudi odlično zaznamovanje dneva letalstva, ki ga Slovenska vojska praznuje danes, 12. januarja. Ob tej priložnosti bodo v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki postrojene vse letalske enote Slovenske vojske.

Uredba o načinu izvajanja nadzora zračnega prostora in načrti zavezništva določajo, da se za zrakoplov, ki je v stiski, ali za zrakoplov, ki ne upošteva navodil Območne kontrole letenja, predlaga oziroma odredi prisilni pristanek. Prisilni pristanek lahko izvedejo slovenski državni zrakoplovi ali zrakoplovi zavezništva po posebnih načrtih in procedurah.

Ob izvajanju prisilnega pristanka se izvaja posebni postopek, pri katerem se tri letala hkrati približajo letališki stezi in eno od njih pristane, druga dva pa jo le preletita. Frekvenca zvoka, ki ga oddajajo motorji letal Pilatus PC-9M in JAS-39 Gripen, je različna od frekvence zvoka, ki jo oddajajo motorji potniških letal. Zaradi tega prihaja do drugačne vrste hrupa, ki pa se v moči bistveno ne razlikuje od hrupa, ki ga povzroča večje potniško ali tovorno letalo z dvema, tremi ali štirimi reaktivnimi motorji.

Območna kontrola letenja ima nalogo zagotavljanja hitrega, učinkovitega in varnega pretoka zračnega prometa v slovenskem zračnem prostoru. S ciljem čim manjšega poseganja v civilni zračni promet je Slovenska vojska vojaške vaje prestrezanja s prisilnim pristankom tokrat prestavila na letališče Cerklje ob Krki.

V letošnjem letu bo Slovenska vojska vaje prestrezanja izvajala načeloma enkrat tedensko, kar pa bo odvisno od meteorološke situacije in razpoložljivosti kapacitet.