Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.08.2012

V prvih sedmih mesecih je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske posredovala 91-krat

Med 1. januarjem in 31. julijem je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala 91-krat, od tega je 36-krat posredovala pri reševanjih v gorah in 53-krat nudila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, dvakrat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem je prepeljala 92 poškodovanih ali obolelih oseb in naletela skupno 142 ur.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in na težko dosegljivih predelih je tako na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.

Cena ure reševanja s helikopterjem Bell 412 znaša 2.630 evrov (brez 20 % DDV). Skupni strošek sodelovanja helikopterja Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in gašenje) v prvih sedmih mesecih znaša 378.444 evrov.

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske tesno sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita zgoraj navedene naloge.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje reševanje. V ta namen dajejo v 15. helikopterskem bataljonu velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci letalci, gasilci in ostalimi sodelujočimi v reševalnih akcijah.

Z vključitvijo 15. helikopterskega bataljona v sistem helikopterske nujne medicinske pomoči je bil storjen pomemben korak k zagotavljanju hitrih reakcijskih časov ter zagotavljanju zračnega transporta za najhuje obolele in poškodovane, saj sta prav hitrost transporta in odzivni čas pri reševanju največkrat ključnega pomena za ohranitev tistega najvrednejšega – človeškega življenja.

Skladno z Zakonom o obrambi je sodelovanje Slovenske vojske v nalogah zaščite, reševanja in pomoči ena od temeljnih nalog vojske v miru.