Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.05.2015

V prvem tednu junija mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015

V ponedeljek, 1. junija, se v Republiki Sloveniji četrto leto zapored začenja šestdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na letošnji vaji Adriatic Strike, v prevodu Jadranski udar, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, Enote za podporo delovanja, Enote za specialno delovanje in 430. mornariškega diviziona.

Na vaji se pričakuje okoli 450 udeležencev, od tega okoli 200 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne Gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

helikopterji:
– Bell 206, Slovenija
– Bell 412, Slovenija
– Cougar AS AL 532, Slovenija
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
– SA 341 Gazela, Črna gora
– Puma Socat IAR 330, Romunija

letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
– Pilatus PC-6, Slovenija
– Pilatus PC-7, Avstrija
– Aero L-159, Češka
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Raduhe, občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Plovila bodo vzletala in pristajala na letališču Cerklje ob Krki, letala SAAB JAS 39 Gripen in hrvaška letal Pilatus PC-9 pa na matičnih letalskih bazah.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo v času vaje potekale dnevne začasne zapore zračnega prostora nad območji delovanja med 8. in 12., 14. in 17. ter 19. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Kontaktna oseba: Jani Krošl, mobilni telefon 031 279 480