Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.04.2009

V preteklem vikendu izvedeno kar pet helikopterskih reševalnih akcij

Pretekli podaljšan vikend je bil za dežurno posadko helikopterja bell 412 in medicinsko ekipo zelo naporen, saj je bila za potrebe reševanja v gorah v treh dneh aktivirana kar petkrat. Posadka in reševalci so posredovali v reševalnih akcijah na Krnu, Raduhi, Ojstrici, Črni prsti in Čavnu. Pri tem je dežurna posadka prepeljala 5 poškodovancev, 15 reševalcev in 500 kg opreme. V sklopu teh akcij je bilo naleteno 9 ur in 30 minut naleta.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je tako na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsakodnevno v vidnem delu dneva pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev ter reševalcev v helikopter ter reanimacijsko opremo. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa je v 15-minutni pripravljenosti za polet.

V letošnjem letu je dežurna posadka za potrebe reševanja tako opravila že 18 akcij ter pri tem naletela 21 ur in 35 minut. Od tega je bilo 15 reševalnih akcij izvedeno v gorah, v dveh akcijah je dežurni helikopter sodeloval pri gašenju požara v okolici Jesenic in pri tem na požarišče odvrgel 25.000 litrov vode. Ostali akciji sta bili izvedeni v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), kar pomeni nujne prevoze težje poškodovanih in bolnikov. V vseh akcijah je bilo skupaj prepeljano 16 poškodovanih oseb ter smrtno ponesrečena oseba.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje samo reševanje. Zato v 15. helikopterskem bataljonu dajejo velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci – letalci ter ostalimi sodelujočimi v akcijah reševanja. Prav hitrost pri reševanju je največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja, zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči.