Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.03.2012

V preteklem tednu pet reševalnih akcij s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske

V preteklem tednu je bila dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske za potrebe reševanja aktivirana petkrat. V sredo, 7. marca, se je pri vzponu na Vikijevo svečo na Jezerskem poškodoval hrvaški plezalec. Poškodovanega plezalca so oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe Jezersko na kraju nesreče, od koder ga je posadka helikopterja Slovenske vojske prepeljala v UKC Ljubljana.

V četrtek, 8. marca, je posadka helikopterja Slovenske vojske v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči izvedla prevoz ponesrečene smučarke s smučišča Krvavec v UKC Ljubljana.

V soboto, 10. marca, je posadka na reševanje poletela dvakrat. Prvič že v jutranjih urah, ko si je na Debeli peči na nadmorski višini 2.000 metrov planinka zlomila nogo. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe Radovljica, ki so planinko s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. Istega dne je posadka s pomočjo gorskih reševalcev Gorske reševalne službe Celje v UKC Ljubljana prepeljala poškodovanega planinca, ki je na poti s Kamniškega sedla proti Brani zdrsnil približno 200 metrov po poledenelem pobočju in pri tem utrpel hude telesne poškodbe.

V nedeljo, 11. marca, je posadka helikopterja Slovenske vojske v jeseniško bolnišnico prepeljala poškodovanega turnega smučarja, ki si je pri spustu s Studorskega prevala proti Jezercam poškodoval gleženj. Poškodovanega smučarja so oskrbeli reševalci Gorske reševalne službe Bohinj.

V letošnjem letu je posadka helikopterja Slovenske vojske tako izvedla že 18 reševalnih akcij v gorah oziroma prevozov v okviru nujne medicinske pomoči in enkrat posredovala pri gašenju požara. Pri tem je prepeljala 18 poškodovanih ali obolelih oseb, preko 1.500 kg opreme in naletela 24 ur. Stroški uporabe helikopterja v letošnjih reševalnih akcijah trenutno znašajo 67.430 evrov.