Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.08.2012

V postojnski vojašnici slovesnost 28. generacije osnovnega vojaškostrokovnega izobraževanja in usposabljanja

Predstavnike medijev vabimo, da se v torek, 4. septembra, ob 10.30 v Vojašnici barona Andreja Čehovina, Ljubljanska c. 37, Postojna, udeležijo slovesnosti 28. generacije osnovnega vojaškostrokovnega izobraževanja in usposabljanja Šole za podčastnike Andreja Komela plemenitega Sočebrana. Generacijo, v kateri je bilo 35 fantov in tri dekleta, bo v uvodu nagovoril minister za obrambo Aleš Hojs, slavnostni govornik vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk pa bo šoli podelil posebno odlikovanje. Slovesnosti se bosta udeležila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič in župan občine Postojna Jernej Verbič.

Predstavniki medijev bodo lahko slovesnost spremljali po naslednjem programu:

  • 10.40: sprejem načelnika Generalštaba Slovenske vojske
  • 10.50: sprejem ministra za obrambo
  • 11.00: sprejem vrhovnega poveljnika obrambnih sil Republike Slovenije z vojaškimi častmi
  • 11.05: slovesnost in podelitev činov ter znakov

Šola za podčastnike (ŠPČ) Andreja Komela plemenitega Sočebrana je bila leta 1991 uradno ustanovljena kot prva vojaška šola v samostojni Sloveniji. Z odhodom zadnjega vojaka Jugoslovanske armade so prvi podčastniki in častniki Teritorialne obrambe začeli priprave na izobraževanje in usposabljanje kandidatov za podčastnike. Šolanje prve generacije se je začelo januarja 1992 v Centru za obrambno usposabljanje na Igu, pozneje pa v Ljubljani v Vojašnici Franca Rozmana Staneta in Vojašnici Šentvid. Marca 2004 se je ŠPČ preselila v Vojašnico barona Andreja Čehovina v Postojno. V tem obdobju je ŠPČ opravila pomembno delo pri izpopolnjevanju in usposabljanju podčastnikov Slovenske vojske ter pridobila ustrezno mesto v sistemu izobraževanja in usposabljanja.

Danes je šola nenadomestljiva pri oblikovanju psihofizično vzdržljivih, zanesljivih in vojaškostrokovno visoko izurjenih poklicnih podčastnikov Slovenske vojske, ki si prizadevajo pridobiti znanje za izzive sodobnih vojsk 21. stoletja.
 
Vljudno vabljeni!

Več informacij: Carmen Kos, telefonska številka: 041 959 179.