Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.08.2014

V Postojni predstavili aktivnosti na mednarodni vaji Takojšen odgovor 2014

[20.08.2014] Na vaji Takojšen odgovor 2014 tudi terenska bolnišnica Role 2 ameriške vojske

[19.08.2014] Na vaji Takojšen odgovor 2014 poteka intenzivno usposabljanje vseh udeležencev vaje

[18.08.2014] »Ko pride do nesreče, naše države ne vprašajo, če smo nanjo pripravljeni, to od nas pričakujejo«

[18.08.2014] Začetek usposabljanj za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči

[14.08.2014G Začenja se osrednja vaja Slovenske vojske

[07.08.2014] Končujejo se priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014

»Ni pomembna sestava nasprotne ekipe, še manj lokacija nogometne tekme. Pomembno je edino to, da si na tekmo pripravljen.«                                    (podpolkovnik Ripley, USAREUR)

V torek, 26., in sredo, 27. avgusta, so se o razsežnostih in pomembnosti letošnje osrednje vaje Slovenske vojske Takojšen odgovor (Immediate Response – IR14) prepričali tudi številni gosti.

Predstavitve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je v uvodu nagovoril zbrane, potek vaje pa so si ogledali še predsednica Vlade Republike Slovenije v odhodu Alenka Bratušek, minister za obrambo v odhodu Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. Predsednik je zbranim gostom v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina izrazil čast in ponos, da Slovenska vojska tako pomembno dejavnost deli z njim, in udeležencem vaje zaželel, »da bi z vajo dosegli zastavljene cilje, stkali pristne medčloveške odnose in poglobili vsestransko zaupanje in prijateljstvo.«

»Če se zgodi, da kdo v nasprotju z Ustanovno listino Združenih narodov uporabi silo za dosego političnih, ideoloških ali drugih ciljev ter ogrozi mir in varnost, moramo biti sposobni, to je naša dolžnost, da skladno z načeli te ustanovne listine in z našimi zavezami kot zavezniki pripomoremo na primeren način odgovoriti na ta varnostni izziv ter zagotoviti stabilnost in mir,« je v svojem nagovoru pred predstavitvijo vaje, ki se je začela 17. in bo trajala vse do 30. avgusta, dodal predsednik Pahor.

Mednarodna vojaška vaja IR14 je dvostopenjska vaja (brigadnega in bataljonskih poveljstev), distribuirana in računalniško podprta. Je vaja Poveljstva ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR), katere glavni cilj je razvijati zaupanje, skupno delo, povezljivost, interoperabilnost in promoviranje regionalne varnosti. Zadnja tri leta je bila nosilec vaje Republika Hrvaška, z letošnjim letom pa se je za naslednja tri leta preselila na slovenska tla. Letošnja vaja tako poteka simultano in distribuirano – s treh lokacij (iz postojnske Vojašnice barona Andreja Čehovina, Simulacijskega centra OS Hrvaške v Zagrebu in ameriške baze v nemškem Grafenwoehru), na njej pa sodeluje nekaj več kot 1.000 pripadnikov 11 različnih vojska. Poleg nosilk, Slovenije, Hrvaške in ZDA, sodelujejo tudi pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Madžarske, Makedonije in Velike Britanije ter varnostnih sil Kosova).

Z vajo IR14 se skuša doseči tudi drugi cilj vaje, in sicer razvijati skupne operativne postopke, skupno delo, sodelovanje in razvoj odnosov, ki omogočajo kakovostno delo v prihodnje. Širši pomen letošnje osrednje vaje Slovenske vojske potrjuje tudi dejstvo, da gre, razen vaj trilateralne brigade, za prvo mednarodno vajo (z večjo mednarodno udeležbo), ki jo po letu 1998 na svojih tleh gosti Republika Slovenija.

Na predstavitvi vaje so gostom spregovorili vsi trije vodje vaje – slovenski vodja brigadir Miha Škerbinc, ameriški polkovnik Jeffrey Meeker in preko videokonference iz Zagreba tudi hrvaški brigadir Siniša Jurković. 

 »Vaja v enem delu poteka tudi na področju zaščite in reševanja – z veliko izzivi tako doma kot v tujini. Število naravnih nesreč se veča, njihova intenzivnost prav tako, zato je še toliko pomembneje najti ustrezne sistemske rešitve, da bodo vsi deli varnostnega sistema prebivalstvu nudili ustrezno pomoč,« je v svojem govoru na današnji predstavitvi poudaril slovenski vodja vaje IR14 brigadir Miha Škerbinc.

Brigadir Škerbinc je poudaril pomen vaje tudi in predvsem z naslova dojemanja lastne vloge v zavezništvu ter temeljnih načel zavezništva – t. i. pravične delitve bremen (Fair Burden Sharing) in pametne obrambe (Smart Defence). »V tej vaji vsaka od 11 udeleženk najde neizmerno prednost – ustvarjanje sinergije, saj na eni vaji, na eni aktivnosti, vsaka vojska dobi izkušnje, deli znanje in opremo z desetimi drugimi. Mednarodna vojaška vaja Takojšen odziv 2014 pa državljanom Republike Slovenije hkrati potrjuje, da nekdo tudi v miru dela, trdo gara in se pripravlja za to, da bo, ko bo oziroma če bo to potrebno, poskrbel za varnost ljudi,« je nagovor prisotnih sklenil brigadir Škerbinc.

Gostje so si ogledali različne delovne točke – vodstvo vaje ter brigadno in bataljonska poveljniška mesta v postojnski vojašnici, najpristnejši občutek medsebojnega sodelovanja različnih vojska pa so dobili na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so bili v rajonu Mahneče priča praktičnem prikazu dela vaje (boj proti neeksplodiranim ubojnim sredstvom, iskanje in reševanje ponesrečencev v urbanem okolju, helikopterska intervencija in medicinska evakuacija ter ogled sanitetne postaje Role 1).

> Video posnetek (YouTube MORS)

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. BR