Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.02.2012

V ponedeljek na Ministrstvu slovesno odprtje razstave ekslibrisov

Predstavnike medijev vabimo na slovesno odprtje razstave ekslibrisov v ponedeljek, 6. februarja 2012, ob 12.30 v avditoriju nekdanje vojaške gimnazije, Vojkova 55 a, Ljubljana. Razstavo z naslovom EX LIBRIS, izvedeno v organizaciji Knjižnično-informacijskega centra Ministrstva za obrambo, bo ob slovenskem kulturnem prazniku odprla ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.
Ekslibris je na listku oblikovan knjižni znak, ki ga lastniki knjige nalepijo na notranjo stran sprednjih platnic. Nanaša se na lastnika in navadno v sliki nosi tudi njegovo ime. Estetsko izdelan ekslibris je knjigi v okras in je umetnina v malem, saj za izdelavo ekslibrisov – knjižnih znakov – najpogosteje uporabljajo grafične tehnike. Namen ekslibrisa je, da vzpostavlja tesno povezavo med umetnostjo, lastnikom knjige in knjigo kot posebno vrednoto.
Razstava bo predstavila izbor ekslibrisov iz dveh obširnih zbirk. Del razstave je iz zbirke dr. Rajka Pavlovca, dolgoletnega zbiralca in tajnika Društva Ex libris Sloveniae. Ekslibrisi iz njegove zbirke prihajajo iz mnogih evropskih držav, tako da bo razstava vsebinsko mednarodna. Drugi del razstave pa so ekslibrisi slikarja in grafika Arpada Šalamona, ki je eden najvidnejših slovenskih ekslibristov in prejemnik mnogih mednarodnih nagrad za oblikovalske dosežke na področju ekslibrisa. Razstava bo na ogled do 31. marca 2012.
 
Vljudno vabljeni!
Več informacij: Carmen Kos, mobilni telefon 041 959 179