Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2017

V Poljčah potekala konferenca Iniciative za gorsko usposabljanje

Od ponedeljka, 23., do srede, 25. oktobra, so pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade v sodelovanju s pripadniki Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje gostili konferenco Iniciative za gorsko usposabljanje (European Union Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P&S MTI). Člani iniciative so usklajevali cilje in vsebine, ki jih je treba razvijati na področju gorskega bojevanja, ter napisali načrt dela za leto 2018.

Slovenija sodeluje v iniciativi od začetka, ko je Avstrija leta 2012 prevzela vodilno vlogo, od leta 2014 pa je polnopravna članica. Skupaj trenutno sodeluje v iniciativi devet držav članic in nekaj opazovalk ter Natov center odličnosti za gorsko bojevanje kot stalni gost. Iniciativa je pomemben element na področju vojaškogorniškega usposabljanja v Evropi zaradi števila članic in tudi kompetenc. Osredotoča se na vojaško gorništvo in usposabljanje za delovanje v gorskem svetu, temelji pa na usklajevanju, standardizaciji ter izmenjavi izkušenj. Do leta 2015 je vse usklajevala Avstrija, zdaj pa usklajevanje vodijo države članice izmenično.

Na tokratni letni konferenci so sodelovali predstavniki iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Slovenije in Švedske ter opazovalci iz Španije in Norveške. Načrtovali so aktivnosti za leto 2018, se dogovarjali o izmenjavi zmogljivosti vadišč in standardizaciji vojaškega gorniškega usposabljanja ter načrtovali skupne vaje v gorskem svetu pod vodstvom EU P&S MTI. Z organizacijo konference so se tudi pripadniki Slovenske vojske uspešno predstavili kot dejavni zavezniki iniciative.

Fotografija: stotnica Karmen Poklukar, NCOGB