Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.11.2015

V podporo Policiji in Civilni zaščiti na terenu 700 pripadnikov Slovenske vojske

V ponedeljek, 23. novembra, 700 pripadnikov Slovenske vojske nudi podporo Policiji in Civilni zaščiti pri reševanju migrantske situacije. Večina podpira Policijo na območju  policijskih uprav Murske Sobote, Novega mesta in Maribora pri širšem varovanju državnih mej in območij, nadzoru ključnih območij vstopa v Republiko Slovenijo ter spremstvu prebežnikov na vlakih. Nudijo pomoč Policiji pri postavitvi začasnih tehničnih ovir in varovanju le-teh. S helikopterjem Bell 206 spremljajo situacijo na državni meji, poleg tega s tovornimi vozili in avtobusi zagotavljajo vse potrebne prevoze ter zagotavljajo nastanitev policistov v novomeški in mariborski vojašnici. Obenem skladno z zahtevki opravljajo dezinfekcijo prostorov.

Slovenska vojska od srede, 16. septembra, logistično podpira tudi Civilno zaščito pri nalogah v zvezi z migrantsko situacijo. Tudi danes je v logistično podporo vključenih 15 pripadnikov Slovenske vojske, ki skladno z izkazanimi potrebami urejajo nastanitvene centre, pripravljajo in delijo tople obroke ter napitke, pripravljajo tovor za natovarjanje, zagotavljajo pranje opreme, opravljajo dezinfekcijo ter deratizacijo prostorov in opravljajo različne prevoze. Pripadniki Slovenske vojske še vedno vzdržujejo zmogljivost tuširanja v Mariboru in Ministrstvo za notranje zadeve oskrbujejo z gorivom.

Slovenska vojska podpira Policijo pri reševanju migrantske krize od ponedeljka, 19. oktobra, in opravlja naloge, za katere niso potrebna policijska pooblastila. Do danes je v podporo Policiji v rotacijah sodelovalo 21.010 pripadnikov, ki so skupaj opravili več kot 252.000 delovnih ur in z vojaškimi vozili prevozili 126.986 kilometrov. Slovenska vojska je situacijo na državni meji spremljala tudi s helikopterjem Bell 206 in naletela 12 ur.

Več informacij o sodelovanju Slovenske vojske: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951