Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.10.2011

V Novem mestu se je začel vojaški turnir v malem nogometu

S slovesnim odprtjem se je danes, 25. oktobra, v Novem mestu začel vojaški turnir v malem nogometu Futsal Cup for Peace 2011 Sveta za mednarodni vojaški šport (CISM – Conseil International du Sport Militaire). Na turnirju, ki bo trajal dva dni, sodelujejo vojaške nogometne ekipe šestih izmed novonastalih držav nekdanje Jugoslavije. Na turnirju se bodo tako med seboj pomerile ekipe iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in gostiteljice Slovenije. 

Osrednji govornik na odprtju turnirja je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant, ki je v svojem govoru izpostavil, da je CISM organizacija, ki na področju vojaškega športa združuje že 133 držav in da je z organizacijo 25 svetovnih in več sto regionalnih in drugih tekmovanj letno v več kot 30 športnih disciplinah pomemben dejavnik mednarodnega športa. CISM načrtno spodbuja tudi regionalno vojaško športno sodelovanje, še posebej na postkriznih območjih, zato je leta 2009 nastala pobuda CISM o organizaciji Futsal Cup for Peace, z namenom spodbuditi športno sodelovanje med oboroženimi silami novonastalih držav na področju nekdanje Jugoslavije iz razdruževanja v združevanje partnerstva skozi šport na nogometnih igriščih. Z vzpostavitvijo turnirja v futsalu z logom »šport za mir« je narejen pomemben korak pri gradnji vezi med državami. Za ta velik uspeh je zaslužen CISM, ki je želel s pomočjo športa stabilizirati regijo in ohraniti mir, je sklenil mag. Boris Balant, ki je nato vsem sodelujočim ekipam zaželel veliko športnih užitkov in uspešno sodelovanje v regiji tudi v prihodnje.

Ob tej priložnosti je vse sodelujoče in goste pozdravil tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je potrdil, da je zelo ponosen na dejstvo, da turnir poteka v dolenjski prestolnici in vsem ekipam zaželel veliko športnih uspehov. Turnir je odprl brigadir mag. Bojan Pograjc, vodja Nacionalne delegacije Republike Slovenije v Svetu za mednarodni vojaški šport in član Odbora direktorjev Mednarodnega sveta za vojaški šport.