Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.03.2015

V Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje aktivnosti v polnem teku

Tik pred uradno ustanovitvijo Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje (NCOGB), ki bo deloval v Poljčah na Gorenjskem, poteka med 2. in 20. marcem pod okriljem centra prvo mednarodno usposabljanje. Nadaljevalnega tečaja vojaškega gorništva se v okolici Pokljuke udeležuje 24 pripadnikov iz sedmih držav, in sicer iz Črne gore, Hrvaške, Kosova, Libanona, Slovenije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Cilj tečaja je udeležencem posredovati veščine in znanje, pomembne za premik, preživetje in bojevanje v gorskem svetu, ter doseči ustrezno raven znanja in veščin, potrebnih za preživetje in bojevanje v visokogorju v zimskih razmerah.

NCOGB deluje v duhu zagotavljanja odličnosti in strokovnosti na področju usposabljanja in urjenja posameznikov in enot, pri razvoju doktrin, učenju iz izkušenj, z raziskavami, pri oblikovanju standardov in pri podpori preoblikovanja enot za gorsko bojevanje.

»Za uspešno usposabljanje in delovanje gorskih enot je treba spremeniti način dojemanja gorskega okolja ter zahtevnih klimatskih razmer. Izurjen vojak se z njimi ne ukvarja kot z oviro, ampak kako naravne danosti uporabiti kot prednost pri bojnem delovanju. V okviru tečajev NCOGB je tako velik poudarek na usposabljanju iz individualnih veščin posameznika. V okviru tečajev se posamezniki pogosto soočijo z različno stopnjo usposobljenosti iz taktičnega znanja delovanja v gorah, načinu in poznavanju oborožitve in opreme za delovanje v gorah ter poznavanja naravnih danosti zahtevnega gorskega okolja. Naloga NCOGB je, da različna predznanja in usposobljenost tečajnikov ustrezno standardizira oziroma zagotavlja njihovo medsebojno povezljivost,« pojasnjuje stotnica Karmen Poklukar iz centra in dodaja, da je izvedba nadaljevalnega tečaja gorništva v zimskih razmerah le del aktivnosti NCOGB.

Končuje se že drugi teden usposabljanja in pred tečajniki je samo še zadnji, najtežji teden na terenu, z bivakiranjem na prostem. Po opravljenem tečaju bodo bogatejši v znanju iz osnov gibanja, preživetja in bojevanja v gorskem okolju.

Fotografije: desetnik Robert Cotič, Kabinet načelnika GŠSV

Več fotografij z usposabljanja (Flickr - Slovenska vojska)

Video posnetek (youtubeMORS): Brane Petrovič, MORS

Tik pred uradno ustanovitvijo Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje (NCOGB), ki bo deloval v Poljčah na Gorenjskem, poteka med 2. in 20. marcem pod okriljem centra prvo mednarodno usposabljanje. Nadaljevalnega tečaja vojaškega gorništva se v okolici Pokljuke udeležuje 24 pripadnikov iz sedmih držav.