Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.08.2010

V mirovni operaciji ZN UNTSO delujeta dva pripadnika 12. kontingenta Slovenske vojske

V petek, 13. avgusta, bosta minila natanko dva meseca od dne, ko sta na območje mirovne operacije UNTSO pripotovala pripadnika 12. kontingenta Slovenske vojske majorka Karin Samec in stotnik Bojan Prešeren.
Pripadnika 12. kontingenta opravljata naloge vojaških opazovalcev v dveh različnih državah, v Izraelu in v Siriji. Prva dva meseca delovanja sta bila zaznamovana s številnimi urami učenja in seznanjanja z območjem odgovornosti, nalogami ter s standardnimi operativnimi postopki poročanja in reagiranja v različnih situacijah, vse v cilju pridobitve potrebnih znanj in izkušenj za samostojno opravljanje nalog vojaškega opazovalca v UNTSO. Vsi vloženi napori so bili konec julija poplačani, saj sta uspešno opravila vse preizkušnje. Pot do uspeha bi bila vsekakor težja brez pomoči izkušenejših kolegov, s katerimi skupaj opravljajo naloge na Golanskem višavju, po opravljenem delu pa preživijo marsikatero urico v sproščenem klepetu. Prihajajo iz 23 različnih držav in tem za pogovor jim resnično nikoli ne zmanjka.

Ob prihodu novih vojaških opazovalcev in civilnega osebja v Jeruzalem

Usposabljanje novih vojaških opazovalcev v uporabi gasilnih aparatov (požari so na Golanskem višavju pogosti, zato je poznavanje uporabe gasilnih aparatov nujno

Primopredaja dolžnosti na opazovalnici: predaja st. Stanislav Simek (Slovaška), sprejema maj. Karin Samec (Slovenija)

Srečanje dveh vojaških opazovalcev UNTSO pred objektom GILO (Golan Israeli liasion office) pred odhodom na inšpekcijo v objekte izraelske vojske na okupiranem Golanskem višavju st. David Toohey (Avstralija) in maj. Karin Samec (Slovenija)