Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.06.2013

V mirovni operaciji sil UNIFIL v Libanonu naloge prevzel 14. slovenski kontingent

V četrtek, 30. maja, je v bazi Shama v južnem Libanonu s sklepno slovesnostjo ob predaji in prevzemu dolžnosti med kontingentoma Slovenske vojske naloge v mirovni operaciji sil UNIFIL prevzel 14. slovenski kontingent. Dosedanji poveljnik podpolkovnik Andrej Jančevski je dolžnost predal podpolkovniku Franju Lipovcu, ki bo naslednjih šest mesecev poveljeval slovenskemu kontingentu.

Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje, med njimi tudi poveljnik sektorja Zahod italijanski brigadni general Vasco Angelotti, ki je v svojem nagovoru izpostavil odlično delo slovenskih kontingentov in se ob tej priložnosti zahvalil dosedanjemu kontingentu za dobro opravljeno delo, novemu kontingentu pa zaželel varno misijo. Zbrane je nagovoril tudi dosedanji poveljnik kontingenta podpolkovnik Jančevski in poudaril, da je dobro opravljeno delo kontingenta rezultat odličnih odnosov med vsemi pripadniki sektorja Zahod.  

Prav tako kot dosedanji slovenski kontingent tudi novi šteje 14 pripadnikov, naloge, ki jih opravljajo, pa ostajajo nespremenjene.

Po sklepu slovenske vlade pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mirovni misiji v Libanonu od decembra 2006. Njihova naloga je skladno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1701 izvajanje nadzora celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v območje južnega dela Libanona, pa tudi nudenje pomoči libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer.

Fotografije: SVNKON 14 UNIFIL