Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.03.2014

V mednarodno operacijo Kforja na Kosovo odhaja 29. kontingent Slovenske vojske

Na sklepni slovesnosti pred odhodom v mednarodno operacijo Kforja se je danes, 20. marca, v športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani zbral 29. slovenski kontingent, ki bo konec meseca od svojih predhodnikov prevzel naloge na Kosovu.

Zbrane je najprej nagovoril poveljnik kontingenta podpolkovnik Anže Rode, ki je pri tem poudaril odlično pripravljenost in usposobljenost celotnega kontingenta. Naloga bo po besedah poveljnika kontingenta končana takrat, ko se bodo po misiji vsi varno vrnili nazaj v domovino.

Osrednji govornik na slovesnosti načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske brigadir David Humar je v svojem govoru izpostavil dejstvo, da je napotitev slovenskih kontingentov v sile Kfor za Slovensko vojsko stalna naloga in da ta postaja že rutina. Pri tem je poudaril zavedanje vseh pripadnic in pripadnikov kontingenta, da jih to ne uspava in da k nalogam pristopijo profesionalno. »Zavedati se moramo tudi, da slovenski kontingenti prihajajo v okolje, v katerem smo slovenski vojaki spoštovani, vendar v to okolje prihajamo kot gostje, zato moramo spoštovani običaje in navade lokalnega prebivalstva«, je nadaljeval brigadir Humar in se ob koncu govora zahvalil tudi svojcem pripadnic in pripadnikov kontingenta za njihovo potrpežljivost in podporo v času njihovega delovanja na misiji.

V 29. kontingentu je 310 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta bodo enake, kot jih že opravlja predhodni kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena.

Glavnino 29. kontingenta Slovenske vojske, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavljata manevrska četa 10. pehotnega polka in manevrska četa 132. gorskega polka. V sestavi kontingenta so še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterska enota, logistična oddelka ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.

Fotografije: des. Boštjan Pogorevc, GŠSV