Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.03.2019

V mednarodnih operacijah in na misijah deluje 349 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske

Ena izmed nalog Slovenske vojske, ki so navedene v 37.členu Zakona o obrambi, je tudi izvrševanje obveznosti, ki jih je država sprejela v mednarodnih organizacijah in z mednarodnimi pogodbami. Slovenska vojska svoje pripadnike in pripadnice na te naloge napotuje skladno s sklepi Vlade RS. Od prve napotitve na mednarodno misijo Alba v Albanijo, maja 1997, do danes, je Slovenska vojska opravila približno 13.000 napotitev na delovanje v mednarodnih operacijah in na misijah. Največ v okviru operacij zveze Nato (preko 11.000), pod vodstvo EU 1285 pripadnikov in pripadnic, na misije pod okriljem OZN 586 in OVSE 26 pripadnikov in pripadnic.

Trenutno v mednarodnih operacijah in na misijah deluje 349 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Naloge v službi miru opravljajo težiščno na Kosovu, v podporo miru pa delujejo tudi v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Iraku, Latviji, Libanonu, Maliju, Makedoniji, Siriji, Srbiji in Ukrajini. 

Temeljna naloga mednarodnega sodelovanja na vojaškem področju je uresničevanje dejavnosti, ki učinkovito in neposredno podpirajo delovanje Republike Slovenije kot partnerice in polnopravne članice Nata, EU in OZN. V Slovenski vojski kot uspeh štejemo tudi dejstvo, da v vsem tem času in ob visokem številu napotitev, ni zaradi delovanja na operacijah in misijah v tujini izgubil življenje niti en pripadnik ali pripadnica Slovenske vojske. Sodelovanje na tovrstnih nalogah za Slovensko vojsko pomeni tudi realno delovanje v najzahtevnejših razmerah, možnost za preiskus opreme, oborožitve in sredstev vojaka v ekstremnih pogojih, skupno delovanje s pripadniki in enotami tujih oboroženih sil ter pridobivanje izkušenj, ki so pomembne tudi za izobraževanje in usposabljanje za oborožen boj oziroma druge oblike vojaške obrambe domovine, kar je temeljna naloga Slovenske vojske. 

> Mednarodne operacije in misije