Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.12.2017

V mednarodni operaciji Unifil dolžnost prevzel 23. kontingent Slovenske vojske

V soboto, 2. decembra, je bila v bazi Shama v Libanonu slovesna predaja dolžnosti med 22. in 23. kontingentom Slovenske vojske v silah Unifil. Majorka Nina Raduha je dolžnost predala majorju Charlesu Benedejčiču. Slovesnost je spremljal poveljnik sektorja Zahod brigadni general Rodolf Sgang, med več kot 50 visokimi gosti so bili tudi slovenski vojaški ataše podpolkovnik Janko Šteh, častni konzul Republike Slovenije v Libanonu njegova ekscelenca Raymond el Hackem, vodja strateškega centra libanonske vojske za raziskave in razvoj general Fadi Abi Faraje, predstavnik južnega poveljstva libanonske vojske brigadni general Mohamed Raumie in vodja policije Majdalzoun Adnan Hajje.

V svojem nagovoru se je majorka Raduha zahvalila pripadnikom 22. kontingenta in poudarila, da jim je le s skupnimi močmi uspelo šestmesečne napore končati uspešno in profesionalno. Zbrane je nagovoril tudi podpolkovnik Šteh, ki je dejal, da je izjemno ponosen na odhajajoči kontingent in ve, da bo tudi naslednji dal od sebe najboljše. Slavnostni govornik general Sganga je pohvalil delo odhajajočega kontingenta in v svoj tim pozdravil novega, za katerega ve, da se bo trudil dosegati visoke standarde.

> BG RODOLFO SGANGA SPEECH FOR SLOVENIAN DETACHMENT TRANSFER OF AUTHORITY CEREMONY 02 DECEMBER 2017 (pdf)

Naloge pripadnikov kontingenta so nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni Libanon, poleg tega pa tudi pomoč libanonski vojski pri vzpostavljanju in ohranjanju stabilnosti ter opravljanje štabnih nalog v poveljstvu sektorja Zahod.