Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.04.2015

V mednarodne operacije in misije napotenih več kot 10.000 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske

V četrtek, 16. aprila, je bila v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju slovesnost ob odhodu pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske v operacijo kriznega odzivanja v sile Kfor na Kosovo. V mednarodno operacijo Joint Enterprise konec aprila odhaja 31. kontingent Slovenske vojske s 309 pripadniki in pripadnicami. Slovesnosti se je udeležil poveljnik 72. brigade polkovnik Franc Koračin, ki je izrazil prepričanje, da bodo pripadniki naloge opravili uspešno in jim hkrati zaželel veliko sreče v operaciji.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila v operacijo kriznega odzivanja 14. maja 1997, do zdaj jih je napotila že 10.186. Prvi so bili v humanitarno operacijo Alba v Albaniji napoteni zdravstvena enota Slovenske vojske in štirje častniki za povezavo, od takrat naprej se je število pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske postopoma povečevalo. Poslanstvo misije Kfor je sodelovati z OZN, EU in drugimi mednarodnimi subjekti, v podporo razvoju stabilnega in mirnega Kosova. To vključuje prispevek k varnemu in stabilnemu okolju, podporo pri razvoju varnostnih institucij na Kosovu ter podporo obrambnim in varnostnim silam.

Težiščno si sile Kfor prizadevajo omogočiti svobodo gibanja na severu Kosova. Prispevek Slovenske vojske obsega sodelovanje ob vzpostavitvi varnosti in zaupanja, da s tem pripomorejo k stabilizaciji razmer, kar lokalnemu prebivalstvu znova omogoča normalno življenje. Glavne naloge slovenskega kontingenta so varovanje objektov posebnega pomena ter zagotavljanje svobode gibanja, taktične rezerve poveljnika Kfor (TACRES), enote za hitro posredovanje (QRF) in helikopterske podpore.

Fotografije: Carmen Kos, Kabinet načelnika Generalštaba Slovenske vojske

Polkovnik Franc Koračin med pregledom kontingenta

V 31. Kfor je postrojenih 309 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske.

Pripadnice in pripadnike 31. kontingenta Slovenske vojske je nagovoril poveljnik 72. brigade polkovnik Franc Koračin.

Polkovnik Koračin je izrazil prepričanje, da bodo pripadniki naloge opravili uspešno in jim hkrati zaželel veliko sreče v operaciji.

Pripadniki trobilne zasedbe Orkestra Slovenske vojske so nepogrešljiv del vsake slovesnosti, ki se zgodi v Slovenski vojski.

Med udeleženci slovesnosti je bil tudi polkovnik Klemen Medja, poveljnik Združenega operativnega centra.

Poveljnik 31. Kfor je podpolkovnik Boštjan Močnik

Slovesnosti pred odhodom na misijo so se udeležili tudi svojci pripadnic in pripadnikov, dogodek pa je zabeležila tudi kamera POP TV 24 ur. Novica bo objavljena nocoj ob 19. uri, v oddaji 24 ur.

Nagovor poveljnika kontingenta svojcem. Fotografija: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada