Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.07.2014

V Mariboru potekalo srečanje Pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju

Danes, 3. julija, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič v mariborski Kadetnici gostil srečanje Pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju (Defence Cooperation Initiative – DECI), ki so se ga poleg generalmajorja Božiča udeležili še namestnik načelnika generalštaba avstrijske vojske general mag. Bernhard Bair, načelnik generalštaba hrvaške vojske general Drago Lovrić, načelnik generalštaba italijanske vojske admiral Luigi Binelli Mantelli in načelnik generalštaba madžarske vojske general dr. Tibor Benkö.

V uvodnem nagovoru je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič poudaril, da so pretekle izkušnje olajšale sodelovanje, in izrazil željo, da se v prihodnje poglobi sodelovanje predvsem na področjih izobraževanja in usposabljanja ter izgradnje skupnih vojaških zmogljivostih. Udeleženci srečanja so spoznali projekt Centra odličnosti gorskega bojevanja Slovenske vojske ter pobudo za razvoj regijskega centra za usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Sodelujoči so se strinjali, da so tovrstne pobude za regijo izjemnega pomena, saj lahko vsaka država z lastnimi zmogljivostmi tvorno prispeva k varnejši Evropi in regiji.

General Benkö je udeležence povabil na oktobrsko delavnico, na kateri bodo skušali deklarirati nacionalne zmogljivosti znotraj regijskega sodelovanja, general Lovrić pa je ob koncu srečanja izrazil pripravljenost, da gosti prihodnje srečanje DECI. S podpisom skupne izjave so potrdili pripravljenost za sinergijo prizadevanj, ki bodo tudi v prihodnje krepila obrambno sposobnost in varnost v regiji.

Sodelovanje v Pobudi o regionalnem obrambnem sodelovanju je usmerjeno na politično-vojaški vidik regionalne varnosti, razvoj vojaških zmogljivosti, sodelovanje v operacijah, usposabljanje in izobraževanje. Vodilo sodelovanja v tej pobudi, ki je pragmatična in projektno usmerjena, je združevanje in razvoj zmogljivosti, regionalni pristop (v okviru koncepta Smart Defense), usmerjenost k razvoju potrebnih zmogljivosti, stroškovna učinkovitost in uporabnost v operacijah ter sodelovanje in dopolnjevanje sil EU in Nata.

Foto: Boštjan Pogorevc, kabinet načelnika GŠSV