Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2014

V Mariboru izzvenel koncert ob 140. obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra

V spomin na 140. obletnico rojstva generala Rudolfa Maistra je 72. brigada Slovenske vojske v sodelovanju s Centrom vojaških šol in ob soorganizaciji z Mestno občino Maribor v sredo, 9. aprila, priredila tradicionalni koncert Orkestra Slovenske vojske v Mariboru. Na letošnjem koncertu, ki je potekal v Dvorani Tabor, so poleg Orkestra Slovenske vojske nastopili še Policijski orkester, Garda Slovenske vojske in dramski igralec Bojan Maroševič.

Po slovesnih zvokih himne Republike Slovenije je občinstvo nagovoril in vrnil v burne čase ob koncu 1. svetovne vojne sam general Rudolf Maister v interpretaciji Bojana Maroševiča.

Njegove zanosne besede so podprli zvoki Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar in Policijskega orkestra pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča, ki sta izmenjaje odigrala skladbe Moja dežela Janija Goloba ter Na svoji zemlji in Bela Krajina Marjana Kozine. Orkestra sta nas iz domovine popeljala na glasbeno potovanje. Najprej so odplesali argentinsko skladbo Destino Tango, sledil je skok na Irsko s skladbo Riverdance, pa v Španijo s skladbo El Camino Real in v Ameriko s skladbo Mambo. Slovanski plesi in Koračnica generala Maistra so nas varno pripeljali domov.

Na koncertu je za navdušenje poslušalcev poskrbela tudi Garda Slovenske vojske s svojim predstavitvenim programom.

Koncerta so se v spremstvu gostiteljev, župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca, poveljnika 72. brigade polkovnika Franca Koračina in poveljnika Centra vojaških šol polkovnika Valterja Vrečarja, udeležili tudi minister za obrambo Roman Jakič, državni sekretar Zoran Klemenčič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman in mnogi drugi.

Poslušalci, ki so dvorano dodobra napolnili, so koncert zapuščali vidno navdušeni.

Foto: desetnik Boštjan Pogorevc, SOJ SV