Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.02.2018

V mariborski vojašnici začeli s preverjanjem bataljonske skupine

V torek, 13. februarja, so v mariborski Vojašnici generala Maistra ocenjevalci začeli s postopki ocenjevanja pripravljenosti Bataljonske bojne skupine (BBSk) 72. brigade, ki bo potekalo do petka, 16. februarja, na Osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni. Ugotavljanje pripravljenosti BBSk po metodi CREVAL je zadnja faza preverjanja za delovanje.

Zbrane pripadnike je nagovoril brigadir Milko Petek, poveljnik Poveljstva sil Slovenske vojske, ki je izpostavil: »Gre za zahtevno pot, polno izzivov, pasti, vzponov in spustov, med katerimi ste pripadniki BBSk spretno krmarili. Vem, da delate po vaših najboljših močeh, še posebej zdaj, ko bojna skupina prehaja na težišče delovanja. Vaše še tako majhne odločitve in ravnanja pomembno prispevajo v mozaik celotne Slovenske vojske.«

Polkovnik Venčeslav Lorbek, poveljnik 74. polka 72. brigade in hkrati poveljujoči bojni skupini, je prepričan, da so v preteklih mesecih pridobili vsa potrebna znanja za uspešno izvedbo nalog, ki jim bodo dodeljene. Pripadniki so namreč sodelovali na mnogo usposabljanjih in vajah, tako doma kot v tujini, vse to pa je povečalo njihovo usposobljenost in pripravljenost za opravljanje različnih nalog. V preteklih 18 mesecih so se urili na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji. S tem so dosegli visoko stopnjo usposobljenosti in pripravljenosti za široki spekter delovanja pri različnih vojaških nalogah.

BBSk je enota visoke stopnje pripravljenosti, katere poslanstvo je, da v času uporabe izvaja naloge bojnega delovanja v celotnem spektru delovanja, z izjemo specialnega delovanja, s težiščem na ofenzivnem delovanju, s ciljem uničiti nasprotnika. Šteje nekaj več kot 800 pripadnikov, ki so razporejeni v poveljstvo, tri manevrske motorizirane čete, poveljniško-logistično četo, minometno četo, obveščevalno-izvidniško četo, četo za zagotovitev delovanja in modul za CIMIC. V BBSk so različne vrste osebne oborožitve, vozil in specialistične opreme, skupaj več kot 140 različnih bojnih in terenskih vozil. BBSk bo do 1. aprila 2018 pripravljena za izvajanje nalog in bo osnova za izgradnjo Mehanizirane bataljonske bojne skupine v kasnejšem obdobju.
 
Fotografije:
– kapitan fregate Bogomir Tomažič | slušatelj Generalštabnega šolanja (1.)
– desetnik Luka Mitrović | 72. brigada (2.–6.)