Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.05.2013

V mariborski vojašnici osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske

V sredo, 15. maja, je v bilo v Vojašnici generala Maistra v Mariboru slovesno. Ob 11. uri se je s prihodom slavnostnega govornika, predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, začela osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Zbrane sta na slovesnosti ob 22-letnici delovanja vojske na ozemlju samostojne Republike Slovenije nagovorila tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.


Gostitelj slovesnosti, načelnik generalštaba brigadir Dobran Božič, je izpostavil, da morajo biti pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v službi slovenskih državljank in državljanov ter s tem ohraniti zaupanje in izvrševati svoje poslanstvo, ko je to potrebno. Med drugim je poudaril, da je »danes pred nami nova struktura in od tukaj naprej začenjamo z dodajanjem nove vsebine. Ali bomo preoblikovani kos izzivom, pa je odvisno predvsem od vas, vaših idej, podpore in razumevanja.«


Minister Roman Jakič je ob prazniku slovenskih vojakov čestital vsem postrojenim, še posebej pa tistim, ki svoje dolžnosti opravljajo v tujini. Poudaril je, da je to praznik vseh, ki so prispevali k nastanku Slovenske vojske, njenemu razvoju in današnji podobi, ter vseh, »ki smo ponosni na to, da ima naša država Slovensko vojsko, ki je kljub svoji mladosti in majhnosti mednarodno primerljiva.« Spomnil je na vse spremembe, ki jih je bila vojska deležna v zadnjih dvajsetih letih – od vstopa v Nato do ukinitve naborniškega sistema, danes pa je znova pred novimi izzivi. Ob tem je minister izpostavil, da vojska v prizadevanjih za izhod iz krize in varčevanje na vseh ravneh nadaljuje z reformami, in sicer z bistveno zmanjšanim obrambnim proračunom ter v bistveno težjih pogojih kot kadarkoli doslej, zaradi česar je prav, da jo še bolj cenimo.
Osrednji govornik, predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, je v svojem govoru izpostavil, da gre »Slovenski vojski zasluga, da kljub omejenim finančnim virom in drugim okoliščinam – prvič, te ne vplivajo na zagotavljanje naše nacionalne varnosti, drugič, da omogoča usposobljenost, pripravljenost in varnost pripadnikov Slovenske vojske v misijah po vsem svetu, in tretjič, da se še bolj prizadevno vključuje v pomoč našemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč.« V nadaljevanju je predsednik poudaril velik pomen Slovenske vojske v mednarodnem okolju ter izrazil veliko počaščenost, da je njen vrhovni poveljnik. Posebej je izpostavil pomen slovenskih vojaških kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah ter še posebej čestital za predanost in pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu Slovenije. »Žal vam ne znam v celoti prenesti mojih zelo vznesenih občutkov vsakič, ko svetovni državniki o vas zelo iskreno in z občudovanjem govorijo – o vaši usposobljenosti, profesionalnosti in vestnosti,« je še dodal vrhovni poveljnik obrambnih sil.


Na letošnjem praznovanju Slovenske vojske je bilo še posebej slovesno. Pripadnice in pripadniki so bili v vojašnici pod Pohorjem prvič postrojeni po novi strukturi, v skupino najvišjih činov – v čin brigadirja – pa je bil povišan polkovnik Miha Škerbinc, poveljnik 1. brigade. Podeljena so bila tudi priznanja Ministrstva za obrambo dvema enotama Slovenske vojske, in sicer red Slovenske vojske Šoli za častnike ter bronasta medalja Slovenske vojske 11. bataljonu za zveze.
Za popestritev slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala nacionalna televizija, so poskrbela letala Pilatus PC-9 ter glasbeni vložki Orkestra Slovenske vojske, ki so ga tokrat dopolnili vokalisti iz Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo, združeni v zboru Vox Militaris.

Foto: Boštjan Pogorevc, SOJ SV

Video posnetki (youtubeMORS): Borut Podgoršek

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič


Flash is required!

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor


Flash is required!

Minister za obrambo Roman Jakič