Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.04.2015

V Ljubljani končana glavna v nizu načrtovalnih konferenc za letošnjo osrednjo vajo Slovenske vojske

V petek, 24. aprila, se je v Ljubljani končala petdnevna glavna načrtovalna konferenca za osrednjo vajo Slovenske vojske (SV) leta 2015 – Takojšen odgovor 2015 (Immediate Response – IR15).

Na konferenci, ki jo je organiziralo poveljstvo 1. brigade SV, so skupaj s kolegi iz drugih enot SV mednarodno vajo načrtovali pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter Varnostnih sil Kosova.

Približno 150 udeležencev je obravnavalo scenarij in usklajevalo cilje vaje, uskladilo načrt informacijsko-komunikacijske podpore ter začrtalo pot do uresničenja logističnih komponent v podporo izvedbi vaje.

Mednarodna vojaška vaja IR15, katere nosilci so Poveljstvo ameriške kopenske vojske za Evropo (USAREUR), Slovenska vojska ter oborožene sile Republike Hrvaške, bo potekala med 9. in 22. septembrom. Tudi letošnja osrednja vaja SV bo potekala hkrati na treh lokacijah, v treh državah – v Sloveniji na Postojnskem in Vipavskem, na hrvaškem vojaškem poligonu Slunj ter v simulacijskih centrih v nemškem Wiesbadnu in Grafenwoehru. Vključevala bo z računalniškimi simulacijami podprta izvajanja taktičnih vaj enot na terenu, štela pa bo okoli 1200 sodelujočih pripadnic in pripadnikov domačih in tujih oboroženih sil.

Zadnja načrtovalna konferenca za vajo IR15 bo julija na Hrvaškem, za več in podrobneje o dogodkih, povezanih z vajo, pa vabljeni k spremljanju objav na spletnih straneh in socialnih omrežjih SV.