Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.11.2008

V Letalski šoli obeležili 10. obletnico prevzema prvega pilatusa PC-9

V četrtek, 20. novembra, so s preletom formacije petih letal pilatus PC-9M na območju vzhodne in osrednje Slovenije obeležili prevzem prvega letala pilatus PC-9 v tovarni v Švici. S prvim letalom, ki je imelo registracijo HB HRV, so slovenski vojaški piloti še isti dan po prevzemnem pregledu prileteli v Slovenijo. To pomembno obletnico so obeležili tudi s krajšo vojaško slovesnostjo in postrojem pripadnikov Letalske šole, kjer so najzaslužnejšim pripadnikom podelili plakete in priznanja enote.

Letalska šola ima v svoji sestavi 2 letali pilatus PC-9 (osnovna verzija) in 9 letal pilatus PC-9M (nadgrajena verzija).

Letalska šola (LETŠ) je sicer nosilec šolanja pilotov letal in helikopterjev ter drugega letalskega strokovnega osebja. Štipendistom in ostalim slušateljem nudi izhodiščne pogoje za pridobitev tako osnovnih licenc letalskih poklicev kot tudi posebnih letalskih pooblastil.

LETŠ izvaja selektivno letenje kandidatov za pilote Slovenske vojske, osnovno in nadaljevalno letalsko usposabljanje pilotov Slovenske vojske na letalih in helikopterjih, teoretično letalsko usposabljanje do nivoja dovoljenja prometnega pilota letal in helikopterjev, usposabljanje za učitelje letenja na letalih in helikopterjih, strokovno usposabljanje letalskih tehnikov in inženirjev, osnovno bojno usposabljanje pilotov letal, taktično usposabljanje pilotov letal in helikopterjev ter združeno usposabljanje različnih rodov Slovenske vojske ob uporabi letalskih sil. V šoli se usposabljajo tudi štipendisti Slovenske vojske, študenti Fakultete za strojništvo smeri letalstvo ter kandidati Šole za častnike rodu letalstvo.

Piloti učenci opravljajo osnovno in nadaljevalno šolanje na letalih zlin 242, zlin 143 in pilatus PC 9/PC 9M ter helikopterjih bell 206.

Video zapisi: