Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.05.2019

V Latviji s skupnimi urjenji dvigujejo usposobljenost in povezljivost

V petek, 26. aprila, so se pripadniki 4. kontingenta SV na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji udeležili tekmovanja članov Bataljonske bojne skupine. Udeleženci so morali s 15-kilogramski nahrbtniki prehoditi 15 kilometrov, poldrugi kilometer prenesti kanu, z njim preveslati 7 kilometrsko razdaljo in za konec opraviti še dodaten 4-kilometrski pohod. Slovensko vojsko so zastopale tri ekipe; pri čemer je prva s časom 4 ure in 2 minuti zasedla 30. mesto od 126. ekip. Na ta način pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta skrbijo za telesno pripravljenost in večajo raven povezljivosti s pripadniki partnerskih vojska bataljonske bojne skupine. 

Kontingent, ki mu poveljuje majorka Nataša Svetina, je dolžnost prevzel v decembra 2018 v bazi Adaži v Latviji. Glavnino četrtega kontingenta, ki deluje znotraj Bataljonske bojne skupine pod poveljstvom Kanade, tvori izvidniški vod Slovenske vojske, ki mu je dodan oddelek črnogorske vojske. V kontingentu so še skupina za usmerjanje združenega ognja, posamezniki v poveljniško-štabnih strukturah poveljstva in nacionalni podporni element.

Sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti. Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v njegovi vzhodni soseščini. Z navzočnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč zvezo Nato. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, k dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter h krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot ter pripadnikov Slovenske vojske.