Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.05.2014

V kranjski vojašnici je potekala letošnja osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske

Danes, 15. maja, je v bilo v Vojašnici Petra Petriča v Kranju slovesno. Ob 13. uri se je s prihodom slavnostnega govornika predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja začela osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Zbrane sta na slovesnosti ob 23-letnici delovanja vojske na ozemlju samostojne Republike Slovenije nagovorila tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek, predsednik Državnega sveta Mitja Brvar in drugi visoki gostje.

Osrednji govornik predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v svojem govoru poudaril, da je dan Slovenske vojske povezan z uporniško naravo slovenskega naroda, ki se je znal upreti tudi z vojaško močjo. Nato je dejal, da je dan Slovenske vojske povezan z ustanovitvijo lastne države in da je imela naša vojska neprecenljivo vlogo pri njeni obrambi v vojni za Slovenijo. Povedal je tudi, da se bo po svojih najboljših močeh trudil, da se bo okrepilo zavedanje o naši vojaški sposobnosti, ki je sestavni del našega napredka. Vrhovni poveljnik obrambnih sil je še poudaril, da je Slovenska vojska vredna vsega zaupanja, tako državljanov Republike Slovenije kot tudi naših zaveznikov. Predsednik republike je še izpostavil pomen pridružitve Republike Slovenije zvezi Nato pred desetimi leti. Dejal je, da je sodobna varnostna tveganja mogoče zmanjšati le s članstvom v vojaškem zavezništvu, pa tudi, da Slovenija mogoče danes ni več tak zgled, kot je bila v času demokratičnega prehoda, ali pa smo si to vsaj predstavljali, toda še vedno uživa ugled v mednarodni skupnosti. Prav zaradi tega ugleda Slovencem ne doma ne v tujini ni treba hoditi sklonjenih glav. Zasluge za to imajo tudi dejavnosti Slovenske vojske pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, ki so prav po svetu visoko spoštovane in zelo cenjene. Svoj govor je sklenil z zahvalo Slovenski vojski pri zagotavljanju pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.


Minister za obrambo Roman Jakič se je v svojem nagovoru najprej zahvalil pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske za odlično izpolnjevanje njihovega poslanstva. Izpostavil je 140. obletnico rojstva generala Rudolfa Maistra in 10. obletnico vstopa Republike Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo. V zvezi s prvo obletnico je dejal, da je bil poskus oblikovanja samostojne slovenske vojaške sile pod vodstvom generala Maistra neposredno po koncu prve svetovne vojne izredno pomemben korak v razvoju slovenskega vojaškega (samo)organiziranja in s tem tudi v razvoju naše nacionalne identitete. Glede 10-letnice članstva Republike Slovenije v Natu pa je poudaril, da lahko z gotovostjo trdimo, da uživamo visoko stopnjo varnosti ter da smo bolje usposobljeni za spoprijemanje s kriznimi situacijami in hkrati prevzemanje odgovornosti za mednarodno varnost, kot smo bili pred vstopom v Severnoatlantsko zavezništvo. V nadaljevanju je minister za obrambo Roman Jakič naštel nekaj projektov, ki jih je Slovenska vojska uspešno izpeljala ob podpori sodelavk in sodelavcev Ministrstva za obrambo, sam pa jih je dejavno podpiral, in sicer gre za uvedbo treh premičnin v operativno uporabo. To so letalo Falcon, večnamenska vojaška ladja Triglav, ki se je s svojo posadko uspešno preizkusila v vojaški humanitarni operaciji Naše morje – Lampedusa, ter mobilna bolnišnica Role 2, ki smo jo za dve leti predali v uporabo Splošni bolnišnici Jesenice za zdravstveno oskrbo lokalnega prebivalstva.

Gostitelj slovesnosti načelnik Generalštaba generalmajor Dobran Božič je dejal, da je bila SV v zahtevnem preteklem letu uspešna in da je »v teh težkih časih, ki nam ne prizanašajo, močna zato, ker vedno stopamo skupaj in si pomagamo, ker imamo vizijo, ker hočemo, ker zmoremo, ker znamo potrpeti in ker držimo skupaj«. Ob koncu se je zahvalil družinam pripadnic in pripadnikov, ki pomagajo nositi bremena služenja domovini, in vsem, ki »ste ponosni na nas in nas podpirate, ker veste, da nam je mar za našo skupno državo in našo domovino«.

Pripadniki Garde Slovenske vojske so na začetku slovesnosti v počastitev dogodka iz šestih protokolarnih topov izstrelili tri topovske salve. Slovensko zastavo so na prizorišče z lahkim izvidniškim vozilom Kobra 4 x 4 pripeljali pripadniki Logistične brigade v spremstvu motoristov. Prejeli so jo od pripadnikov Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki so se spustili iz helikopterja Bell 412.

Kulturni program slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala nacionalna televizija, je pripravil Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, vokalni solisti so bili Katja Rihter, Rudolf Strnad in Alfi Nipič. Na slovesnosti, ki sta jo povezovala Cvetka Šeško in Simon Korez, so zaslužnim podelili najvišja priznanja in medalje Ministrstva za obrambo.

Foto: Boštjan Pogorevc, kabinet načelnika GŠSV

Video posnetek: Robert Cotič, kabinet načelnika GŠSV

Flash is required!

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor


Flash is required!

Minister za obrambo Roman Jakič


Flash is required!

Načelnik Generalštaba generalmajor Dobran Božič