Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.11.2010

V koprsko pristanišče je vplula večnamenska vojaška ladja Triglav

V koprsko pristanišče je v nedeljo, 21. novembra, slovesno vplula večnamenska vojaška ladja Triglav, ki je pred tednom dni krenila na pot proti Sloveniji iz črnomorskega pristanišča Novorossysk. Ladja je v pristanišče vplula v spremstvu patruljne ladje Ankaran. Zbrane na slovesnosti je ob tej priložnosti nagovorila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je poudarila, da vplutje nove ladje pomeni velik dan za Republiko Slovenijo in Slovensko vojsko. Končala se je prva velika preizkušnja za ladjo in posadko, saj je uspešno priplula iz daljne Rusije, začenjajo pa se nove naloge in odgovornosti. Ministrica za obrambo je ob tem spomnila, da je Republika Slovenija pomorska država, ki mora za morje ustrezno skrbeti in ga varovati za to pa potrebuje tudi ustrezna sodobna sredstva, ki pa morajo ob prizadevanju za čim večjo gospodarnost pri uporabi sredstev služiti široki paleti nalog. Večnamenska ladja, kakršne v naši zgodovini še nismo imeli, ne bo samo okrepila obrambne sposobnosti na morju, temveč bo predstavljala pomembno zmogljivost varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na morju, zagotavljala bo vojaško in ekološko varnost, varnost ljudi na morju in v priobalnem pasu. Ladja bo poleg vojaško-obrambnih in zaščitno-reševalnih služila tudi za pedagoško-raziskovalne namene, saj so za suvereno opravljanje nalog potrebni tudi usposobljeni pomorščaki.


V svojem nagovoru je ministrica spomnila na pomen morja za Slovence, na bogato pomorsko in domoljubno tradicijo s katero je prežeto slovensko Primorje. Spomnila je na 66. obletnico ustanovitve mornariškega odreda Koper, ki smo jo obeležili  v oktobru s slovesnostjo v vasi Lopar. Oblikovanje odreda štejemo za začetek slovenske vojaške mornarice v novejši slovenski zgodovini, ki je pripomogla k temu, da se je Slovenija razvila v pomorsko državo. Tako kot so svojo odgovornost do svojega morja čutili naši predniki je prav, da smo tudi danes kot člani Evropske unije in zveze Nato odgovorni do svetovnega morja z vidika varnosti in ekologije. Na koncu je ministrica za obrambo izrazila prepričanje, da bomo ladjo sprejeli za svojo in da bomo na njo ponosni.


Taktično-tehnične karakteristike nove ladje
• dolžina 49 metrov,
• širina 9,2 metra,
• ugrez 2,2 metra,
• izpodriv 375 ton,
• največja hitrost 27 vozlov.

Pogon ladje je sestavljen iz treh motorjev MTU serije 4000, vsak z 2880 kW, ki poganjajo preko reduktorjev tri propelerje, na premcu pa je vgrajen premični bočni propeler.


Ladja bo oborožena s/z:
• topom AK-306 (šestcevni 30 mm top),
• dvema mitraljezoma 14,5 mm,
• protiladijskim raketnim sistemom šturm,
• protizračnimi raketami (strelsko mesto za protizračni sistem igla),
• protiraketno zaščito (protiraketne vabe PK-10).

Rezervoar za gorivo ima zmogljivost 50 ton. Pri ekonomični hitrosti 13 vozlov je skupna poraba ladje približno 186 kg dizel goriva, pri polni hitrosti 30 vozlov pa 1880 kg dizel goriva. Normalni način plovbe poteka pri ekonomični hitrosti.
Posadko ladje sestavljajo 4 častniki, 12 podčastnikov in 7 mornarjev. Poveljnik večnamenske ladje je poročnik fregate Andrej Pečar. Za operativno uporabo ladje Ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska ni zaposlila novega kadra, temveč se je posadka ladje oblikovala s prerazporeditvami ustreznega kadra znotraj Slovenske vojske.
Stroški gradnje kompletne ladje vključno s centrom za upravljanje z ognjem, bojnim kompletom streliva in usposabljanjem posadke Slovenske vojske znašajo 42.460.908 ameriških dolarjev brez DDV oziroma 50.587.982 ameriških dolarjev z vključenim DDV. Sredstva so bila v celoti, tudi za plačilo DDV, zagotovljena iz sredstev klirinškega dolga Ruske federacije do Republike Slovenije.
Temu znesku je treba dodati stroške za izvajanje pogodbe za nadzor nad gradnjo večnamenske vojaške ladje svetljak, sklenjene s podjetjem Germanischer Lloyd Slovenija v skupnem znesku 108.000 evrov z vključenim DDV. Ta sredstva so bila zagotovljena v rednem proračunu Slovenske vojske.
V investicijskem programu za nakup večnamenskega plovila tipa svetljak so bili operativni stroški ocenjeni od 800.000 do 1.000.000 evrov na letni ravni. Med operativne stroške so všteti:


stroški vzdrževanja                                                                                                   160.000 €
stroški oskrbe ladje med plovbo
(gorivo, maziva, strelivo, hrana in drugi stroški za deset dni plovbe na mesec)              750.000 €                                 
stroški v pristanišču                                                                                                    60.000 €
zavarovanje in registracija ladje                                                                                 15.000 €
_________________________________________________________________________                                          
SKUPAJ                                                                                                                    985.000 €

Ob tem je treba poudariti, da bodo dejanski stroški v celoti znani šele po sklenitvi vseh potrebnih pogodb, od katerih bodo nekatere sklenjene šele po preteku garancijske dobe, ter od obsega in dinamike uporabe ladje, vendar naj ti stroški ne bi presegli ocene stroškov v investicijskem programu. Predvidevamo tudi, da ladja povprečno ne bo izvajala več kot deset dni plovbe na mesec.

Foto: Bruno Toič, MORS

Flash is required!

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič


Flash is required!

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir mag. Branimir Furlan