Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.02.2014

V Kadetnici uspešno končan logistični eksperiment poveljstva vrhovnega poveljnika zavezniških sil za transformacijo

Med 27. in 31. januarjem so se v Vojaškem objektu Kadetnica zbrali pripadniki Sektorja za razvoj zmogljivosti in inovacije s poveljstva vrhovnega poveljnika zavezniških sil za transformacijo. Udeleževali so se eksperimenta, povezanega z modelom poslovnega procesa (Business Process Model – BPM) v okviru projekta upravljanja logistične verige med operacijami (Operations Logistics Chain Management  –  OLCM).  Na eksperimentu, ki ga je tokrat gostila Slovenska vojska, je sodelovalo skoraj 50 strokovnjakov za logistiko iz Nata in njegovih držav članic. Udeleženci so bili nad delovnimi pogoji v Sloveniji navdušeni, ravno tako nad odlično organizacijo celotne slovenske ekipe za podporo.
»Na končni analizi so med drugim povedali, da je šlo za vrhunsko izvedbo projekta, na katerem smo aktivno sodelovali na samih procesih Natove ekipe tudi pripadniki Slovenske vojske. Rezultati, do katerih je ekipa prišla, bodo uporabni za naš nadaljnji razvoj metodologije v praksi, kar je seveda več kot odlična podlaga za prihodnje nacionalne aktivnosti pri razvoju aktivnosti,« so ob končanem eksperimentu navdušeni povedali udeleženci slovenske ekipe za podporo.
»Polkovnik Igor Cebek, načelnik Odseka za razvoj zmogljivosti v Slovenski vojski, ki nas je gostil v čudoviti stavbi iz leta 1856, kjer se nahaja sedež Centra vojaških šol, je poskrbel za resnično odlično podporo eksperimentu,« je povedal podpolkovnik Domenico Denigris, vodja eksperimenta, ter dodal, da je eksperiment potekal kot igra ocenjevanja razvoja koncepta (Concept Development Assessment Game – CDAG). Gre za sorazmerno novo eksperimentalno orodje, ki omogoča ocenjevanje načel modela poslovnega procesa (BPM) v pripravljenih scenarijih. »Med temi fazami poteka zelo skrbna analiza izbranih ključnih delov procesa.«
»Oblikovanje zmogljivosti OLCM omogoča optimizacijo skupnega načrtovanja in usklajevanja logistične podpore Natovih operacij,« je med drugim pojasnil polkovnik Marco Serroni, programski vodja OLCM. »To vključuje tudi prednostno razvrščanje in usklajevanje pretoka logističnih virov ter zagotavljanje storitev, ki temeljijo na nameri Natovega poveljnika.«
Rezultati eksperimenta bodo v pomoč pri izboljšanju obstoječe različice modela OLCM BPM, v okviru priprav na nadaljnje kritično potrjevanje, ki bo potekalo med Natovo vajo Trident Juncture 2014. Omogočili bodo tudi vpogled v zahteve operativnih uporabnikov glede prihodnje tehnologije logističnih funkcijskih služb (Logistic Functional Services – LOG FS).
»Ta eksperiment predstavlja velik korak naprej pri doseganju začetnih operativnih zmogljivosti OLCM, načrtovanih do leta 2015, ter pri doseganju Natovih pričakovanj glede skupne logistične zagotovitve,« je ob koncu analize dodal polkovnik Paul Fiscus, vodja Odseka za logistično premestljivost in vzdržljivost v poveljstvu vrhovnega poveljnika zavezniških sil za transformacijo.

Fotografija: Carmen Kos, SOJ SV