Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.03.2014

V Kadetnici na ogled razstava protokolarnih daril dveh nekdanjih predsednikov Republike Slovenije

Vojaški muzej Slovenske vojske ter Knjižnično-informacijski in založniški center MO sta marca prevzela protokolarna darila dveh nekdanjih predsednikov in vrhovnih poveljnikov obrambnih sil Republike Slovenije pokojnega dr. Janeza Drnovška in dr. Danila Türka. Do zdaj je darila hranil Urad predsednika Republike Slovenije v Ljubljani. Vsa darila, ki so na ogled v pritličnih prostorih v vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru do predvidoma 15. maja, so prevzeta v hrambo, da se predstavijo širši domači in tuji javnosti. Razstava daril je na ogled od podpisa primopredajnega zapisnika prevzema dolžnosti poveljnika Centra vojaških šol polkovnika mag. Valterja Vrečarja 10. marca 2014.

Zakladnica protokolarnih daril obsega več kot 600 daril, med katerimi je veliko replik pomembnejše svetovne kulturne dediščine. Na razstavi si je mogoče ogledati izbor skoraj 100 daril. Med njimi so razstavljeni predmeti, kot so faksimile Umetnost vojne na lesenih ploščicah in svilenem papirju, darila poveljnikov sil Nata ter visokih državnih domačih in tujih predstavnikov.

Med razstavljenimi predmeti je tudi več knjig. Med njimi je knjiga faksimilov 85 slik obešenih v Windsorski palači (izvod 144 od 520), Izbrana dela predsednikov ZDA Washingtona in Jeffersona, ameriških državnikov in politikov Franklina ter Paina, Ustava ZDA (posebna v usnje vezana izdaja, izdana kot darilna zbirka, v posebnem kartonu) ter prva črnogorska tiskana knjiga, imenovana Inkunabula, ki je hkrati tudi prva knjiga med Južnimi Slovani, tiskana v cirilici. Statut mesta Ptuj iz leta 1376 je posebna bibliofilska izdaja, vezana v usnje, v posebnem ovoju.
 
Fotografije: Carmen Kos, SOJ SV