Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.02.2013

V duhu prijateljstva skozi šport Slovenska vojska tekla tudi letos – tek ob dnevu CISM 2013

V ponedeljek, 18. februarja, smo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske v počastitev 21-letnice delovanja Slovenske vojske v Mednarodnem svetu za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) in 65. obletnice ustanovitve CISM po vseh vojašnicah in drugih lokacijah Slovenske vojske izvedli skupinski tek.

Letos je bil tek organiziran že osmič zapored. Udeležilo se ga je več kot 2.500 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Gre za športno manifestacijo netekmovalnega značaja, ki istočasno v duhu »prijateljstva skozi šport« v teku združuje čim večje število pripadnikov oboroženih sil sveta. Tako je skupni cilj letošnjega teka v vseh državah članicah CISM združiti 750.000 tekačev.
Mednarodni svet za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) je bil ustanovljen 18. februarja 1948 s ciljem združevanja pripadnikov oboroženih sil na športnem področju. Na srečanju je sodelovalo pet ustanoviteljskih držav – Belgija, Danska, Francija, Luksemburg in Nizozemska. V obdobju hladne vojne so članice CISM postale tudi vzhodne države, vendar so imele poseben status. S padcem berlinskega zidu je CISM postala največja mednarodna športna organizacija na svetu in je na področju vojaškega športa paralelna mednarodnemu olimpijskemu komiteju. S svojimi aktivnostmi in združevanju pripadnikov oboroženih sil skuša prispevati k miru in razumevanju v svetu. Trenutno ima organizacija 133 držav članic. Podpirata jo dva osnovna stebra – šport in solidarnost, skozi katera potekajo vse glavne aktivnosti te organizacije.

Športno področje je osnovni in najpomembnejši steber. Letno je organiziranih več kot dvajset svetovnih prvenstev v različnih športih, veliko kontinentalnih tekmovanj, pa tudi tekmovanj na regionalni ravni. Največji dogodek so svetovne vojaške igre, ki so bile do zdaj organizirane v Rimu leta 1995, v Zagrebu leta 1999, v Catanii leta 2003, v Hyderabadu leta 2007 in v Riu de Janeiru leta 2011. Leta 2010 so bile v Italiji organizirane 1. zimske svetovne vojaške igre. Drugi steber je solidarnost, ki je prisotna že od samega začetka. Temelji na pomoči manj razvitim državam. Nudi se pomoč pri organizaciji dogodkov, tehniki, športni opremi, transportu tekmovalcev in podobno. Glavni namen CISM je združevanje oboroženih sil na področju športa, medsebojno spoznavanje in s tem prispevek k miru v svetu. Glavni slogan CISM je »Prijateljstvo skozi šport«.

Slovenija je članica CISM od marca 1992. V obdobju po osamosvojitvi je bila to prva oblika mednarodnega sodelovanja na vojaškem področju in promocije Slovenske vojske v tujini. Športniki, ki so se zaposlili v Slovenski vojski, so izjemno uspešni in prepoznavni tudi v mednarodnem merilu (Rajmond Debevec, Primož Kozmus, Petra Majdič, Irena Avbelj, Urška Žolnir, Lucija Polavder, Raša Sraka Vukovič, Filip Flisar idr.). Nastopanje na tekmovanjih CISM pa ni namenjeno samo vrhunskih vojaškim športnikom, temveč tudi najboljšim športnikom iz ostalih enot Slovenske vojske, ki se na podlagi svojih rezultatov lahko pridružijo športnim reprezentancam Slovenske vojske. Naša država ima v CISM velik ugled, saj je aktivna na organizacijskih področjih in prepoznavna po dobrih rezultatih naših športnikov. Do zdaj smo organizirali pet svetovnih vojaških prvenstev (v padalstvu leta 1996, v triatlonu leta 2001, v smučanju leta 2002, v maratonu leta 2006 in v kolesarstvu leta 2008), dve evropski vojaški prvenstvi (v padalstvu leta 1994 in v judu leta 2010), evropsko konferenco CISM leta 2006 ter več kot deset regionalnih vojaških tekmovanj. Aktivnosti v okviru CISM v Slovenski vojski skladno s sklepom ministra vodi Nacionalna delegacija CISM Slovenije. V nacionalno delegacijo je imenovanih do sedem članov, njihova glavna naloga je, da usmerjajo in izvajajo organizacijo športnih aktivnosti s področja vojaških tekmovanj in drugih športnih aktivnosti.