Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.09.2011

V drugi polovici septembra bo Slovenska vojska izvedla dve vaji

Skladno z načrtovanimi usposabljanji za leto 2011 bodo sile Slovenske vojske (SV) v drugi polovici septembra izvedle taktično vajo poveljstev in enot SV Izziv 2011, ki bo potekala med 19. in 22. septembrom v Republiki Sloveniji, ter taktično vajo z bojnim streljanjem enot zračne obrambe in letalstva Challenge 2011, ki bo potekala med 21. septembrom in 2. oktobrom na poligonu Krivolak in letališču Petrovac v Republiki Makedoniji.

Namen vaje Izziv 2011 je urjenje postopkov poveljstev in enot sil SV pri prehodu v višjo stopnjo pripravljenosti ter zaščita sil, preizkus in ocena zmogljivosti sil v visoki stopnji pripravljenosti ter potrditev sposobnosti sil SV pri zagotavljanju pogojev vzpostavitve zračnega mostu kot začetne faze vaje Challenge 2011, nadalje napotitev enot za bojno podporo in podporo delovanja na kopnem, morju in zraku ter izvajanje iskanja in reševanja. Vaja bo hkrati okvir za urjenje Poveljniškega centra na poti doseganja končnih operativnih zmogljivosti bodočega Združenega operativnega centra.

Vodja vaje je poveljnik Poveljniškega centra brigadir Dragan Bavčar. Na vaji bodo sodelovala vsa poveljstva in enote SV v različnem obsegu, skupaj se bo na vaji urilo okoli 2.700 pripadnikov in pripadnic sil SV. Na vaji bodo sodelovali tudi Policija, Carina, Slovenija Control, d. o. o., in Letališke službe letališča JP Brnik ter italijanske zračne sile, ki izvajajo redno zaščito zračnega prostora Republike Slovenije.

Na vaji Challenge 2011, ki bo nadaljevanje vaje Izziv 2011 in temelji na dvostranskem sodelovanju z makedonsko vojsko, bodo enote zračne obrambe SV skupaj s pripadniki makedonske vojske izvedle bojno streljanje z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi igla, z letali pilatus PC-9M bo letalstvo SV izvedlo bombardiranje ciljev na kopnem, posadke helikopterjev bodo urile postopke v zračnem transportu na neznanem terenu v dnevnih in nočnih pogojih letenja ter postopke izvajanja medicinske evakuacije. Na vaji se bosta preverili tudi sposobnost premeščanja sil zunaj nacionalnega ozemlja ter zmožnost izvajanja zračnega poveljevanja in kontrole v državi gostiteljici.

Poveljujoči na vaji je poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec. Na vaji bo sodelovalo okoli 200 pripadnikov SV, med njimi tudi 14 pripadnikov prostovoljne rezervne sestave. Glavnina pripadnikov je iz Brigade zračne obrambe in letalstva, na vaji pa bodo sodelovali tudi pripadniki Poveljstva sil, 11. bataljona za zveze, 670. poveljniško-logističnega bataljona in 17. bataljona vojaške policije. Na vaji bo osem zračnih plovil SV, od tega pet letal pilatus PC-9M, dva helikopterja cougar AS-532 in helikopter bell 412.