Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.02.2018

V četrtek se bo pod imenom Beli žrebec začelo skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske in Kopenske vojske ZDA v Evropi

Med 1. in 16. marcem bo na območju OSVAD Postojna in Slovenske vasi potekalo skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske in Kopenske vojske ZDA v Evropi.

Skupaj se bo usposabljalo skoraj 500 pripadnikov enot Logistične brigade Slovenske vojske in pripadnikov Oboroženih sil ZDA. Za načrtovanje, organizacijo in izvedbo skupnega usposabljanja pod imenom Beli žrebec je odgovorna Logistična brigada. Poleg pripadnikov Logistične brigade bodo na usposabljanjih sodelovali tudi pripadniki 1. brigade, 15. polka vojaškega letalstva in 430. mornariškega diviziona. S strani 21. poveljstva za podporo ameriške vojske v Evropi (21st Theater Sustainment Command) bo na usposabljanju sodelovalo cca 250 pripadnikov Bataljona za podporo 16. logistične brigade (16th SB Special Troops Battalion), ki so del 16. logistične brigade (16th Sustainment Brigade), ter skoraj 200 pripadnikov Brigadnega logističnega bataljona (BSB – Brigade Support Battalion) iz 173. zračno desantne brigade (173rd  IBCT (A) – Infantry Brigade Combat Team).  

Naloga Logistične brigade je, da izvede in logistično podpre skupno usposabljanje (izvajanje taktičnega premika, vzpostavitev in zavarovanje dodeljenega območja, zagotavljanje tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev ter izvleka okvarjene in poškodovane tehnike, priprava in izvajanje oskrbe po razredih oskrbe, priprava in izvedba streljanj iz statičnega konvoja iz skupne oborožitve) med Slovensko vojsko in Oboroženimi silami ZDA, sprejme enote Oboroženih sil ZDA, sodeluje pri izvedbi skupnega usposabljanja, organizira in sodeluje v  sestavljenem poveljstvu (delovanje v mednarodni enoti) in organizira dejavnosti v povezavi s civilno-vojaškim sodelovanjem na območju Postojne.

Fotografije: arhiv SV