Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2016

V Cerkljah ob Krki zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Danes, v torek, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujejo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, župani občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital, predstavil njihove dosežke v zadnjem letu in poudaril pomen vojaškega  letalstva. »Vi, pripadnice in pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, danes združujete vse letalske enote Slovenske vojske in ste zelo pomembna komponenta naših obrambnih sil. Naloge, ki jih opravljate, so izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom, ki se znajdejo v veliki stiski.

Drugo polovico leta 2015 je zaznamovala operacija Migrant, v kateri je polk deloval v podporo Policiji in Civilni zaščiti ter poveljstvom in enotam Slovenske vojske, ki so bile nastanjene v Vojašnici Jerneja Molana. Brez volje in motivacije vsakega posameznika, od vojaka do častnika, 15. polk lani ne bi mogel opraviti teh nalog. Poleg tega so, kot je dejal državni sekretar, delovali na mednarodnih in domačih vajah. Dežurna posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske je lani v reševalnih akcijah posredovala 226-krat, od tega 132-krat pri reševanjih v gorah in 94-krat z zagotavljanjem helikopterske nujne medicinske pomoči. Pri tem je prepeljala 254 poškodovanih ali obolelih, 520 reševalcev in 29 ton opreme za prvo pomoč ter naletela 270 ur. Javnost je zelo dobro sprejela tudi prevoze z letalom Falcon za potrebe Slovenije Transplanta in programa Atares. V okviru nalog za Slovenijo Transplant je 152. letalska eskadrilja do zdaj opravila sedem prevozov življenjsko pomembnih organov in zdravil, v programu Atares pa en prevoz. Mag. Miloš Bizjak je ob tem dejal, da si želi, »da bomo kljub izjemno slabemu finančnemu stanju uspeli zbrati finančna sredstva za obdobni servis falcona, ki nas čaka marca, da bo falcon to humanitarno dejavnost opravljal še naprej.«
 
Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj je v pozdravnem nagovoru orisal zgodovino slovenskega letalstva in spomnil na začetek delovanja letalskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste Teritorialne obrambe s helikopterjem Gazela ter jima ob tej priložnosti podelil oznake letalskih enot.

Medaljo za hrabrost je prejel višji vodnik Čopi Purkart. Zahvalo 15. polka vojaškega letalstva je med drugimi prejela tudi Občina Sevnica. Letalski znak Krilca so prejeli štirje novi operativni piloti, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske.

Slovesnost so kulturno oblikovali kvintet Orkestra Slovenske vojske, pevka Alya s svojima skladbama Car in Brazil. V čast dneva slovenskega vojaškega letalstva se je prireditev končala s preletom letalnikov slovenskega in madžarskega vojaškega letalstva.

Foto: Jani Krošl, 15. PVL