Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.05.2012

V Cerkljah ob Krki zaznamovali dan rodu zračne obrambe Slovenske vojske

V sredo, 9. maja, so pripadniki 9. bataljona zračne obrambe (9. BZO) v Vojašnici Cerklje ob Krki s  slovesnim postrojem zaznamovali praznik enega od devetih rodov Slovenske vojske – dan rodu zračne obrambe. Dan zračne obrambe pripadniki praznujejo v spomin na 9. maj leta 1991, ko se je začela usposabljati prva generacija vojakov rodu zračne obrambe. S tem se je začela ustvarjati veriga, sestavljena iz znanja in izkušenj, ki nepretrgana in vedno močnejša ostaja še danes – po celih 21 letih.

V pozdravnem nagovoru je pripadnike 9. BZO najprej nagovoril njihov poveljnik podpolkovnik Mojmir Lipar, ki je uvodoma poudaril, da je dosedanje delo na področju zračne obrambe temeljilo na profesionalizmu in strokovnosti, ter označil, da je prav strokovnost tisto področje, ki so mu v rodu zračne obrambe vseskozi namenjali največ pozornosti in hkrati predstavlja tudi dober kredit za prihodnost. Svoje misli je zaokrožil z besedami o zavedanju, da je biti strokoven njihova največja obveza, saj je od današnjega dela pripadnikov tega rodu odvisna tudi njegova prihodnost.

Slavnostni govornik, poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec, je svoj govor o zgodovini in dosedanjih uspehih rodu sklenil z besedami, da je ponosen na svoje sodelavce in sodelavke rodu zračne obrambe, se jim zahvalil za njihovo profesionalnost in strokovnost ter poudaril, da je predvsem zaradi 9. BZO Slovenska vojska lahko ponosna na še enega od svojih rodov – rod zračne obrambe.

Danes je edini predstavnik rodu zračne obrambe v organizacijski strukturi Slovenske vojske. Naloge 9. BZO obsegajo izvajanje varovanja zračnega prostora Republike Slovenije in zračne obrambe elementov bojne razporeditve enot Slovenske vojske oziroma pomembnih objektov na območju Republike Slovenije. Glavno oborožitev enote predstavlja lahki prenosni raketni sistem igla in raketni sistem roland II.

Foto: 9. BZO