Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.05.2011

V Cerkljah ob Krki obeležili 20-letnico delovanja vojske v samostojni Sloveniji in dan Slovenske vojske

V nedeljo, 15. maja, je v Vojašnici Cerklje ob Krki potekala osrednja slovesnost ob 20-letnici delovanja vojske v samostojni Sloveniji in dnevu Slovenske vojske. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk. Zbrane sta nagovorila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.
Kot je na slovesnosti v svojem nagovoru poudaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, so pripadniki Slovenske vojske ponosni na pot, ki jo je Slovenska vojska prehodila v 20 letih svojega razvoja – od teritorialne obrambe, ki je izborila samostojnost Republiki Sloveniji, do profesionalne vojske, ki danes skrbi za obrambo domovine in varnost ter mir na številnih delih sveta v okviru mednarodnih operacij in misij. Kot je poudaril, letošnje slovesnosti potekajo pod sloganom Ponosni nase že 20 let, saj »pripadniki Slovenske vojske vemo, da v kolikor se sami ne bomo cenili, nas tudi drugi in država ne more.«

»15. maja 2011 imamo veliko razlogov za ponos na našo Slovensko vojsko, ki je gradila in ustvarjala tako našo domovino kot tudi svojo pripravljenost na obrambo domovine v preteklih 20 letih samostojnosti,« je v uvodu zbrane nagovorila  ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Kot je poudarila ministrica, je ta ponos viden v velikem zaupanju slovenske javnosti v Slovensko vojsko in v visokem ugledu, ki ga uživajo naši pripadniki v mednarodnih operacijah in misijah tako med drugimi vojskami kot tudi med civilnim prebivalstvom. Po besedah ministrice je država suverena, samostojna in močna takrat, ko ima svojo lastno, dobro usposobljeno, visokoprofesionalno vojsko. To zaupanje pa ne nastane naenkrat, temveč se gradi postopoma in z veliko potrpežljivosti. »Vrednote, kot so solidarnost, tovarištvo, skrbnost in trdnost, so vrednote, ki smo jih in ki ste jih nasledili od naših borcev iz preteklosti, od Maistrovih borcev, borcev NOB in od naših borcev iz osamosvojitvene vojne leta 1991,« je izpostavila ministrica za obrambo. Svoj nagovor je sklenila z mislijo, da je naše skupno poslanstvo mir v svetu in varnost naših državljanov. »Stojimo trdno v izvrševanju teh poslanstev tudi v prihodnjih letih in desetletjih,« je še dodala.

Slavnostni govornik na slovesnosti predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je Slovensko vojsko ob 20. obletnici osamosvojitve odlikoval z zlatim redom za zasluge. »To naj bo zahvala vsem zaposlenim v Slovenski vojski in tudi vsem tistim, ki so služili v njej od leta 1991. Ob tem se s posebnim spoštovanjem spominjamo tistih pripadnikov, ki so svoja življenja izgubili v osamosvojitveni vojni in vseh, ki so za vedno odšli iz vrst Slovenske vojske,« je dejal. Poudaril je, da ima Slovenija vojsko, na katero je lahko ponosna, vojsko, ki ima odlične dosežke in razumne izzive časa ter vojsko, ki se je usposabljala, da bo na vse izzive uspešno odgovorila.

Vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je tudi povzel dogodke iz predosamosvojitvenega obdobja, med drugim poskus razorožitve Teritorialne obrambe v letu 1990 ter nastanek Manevrske strukture narodne zaščite. Danes, ko so obrambne sile Slovenije namenjene nacionalni obrambi mednarodnega miru, je po predsednikovih besedah treba razumeti trajni pomen teh prelomnih dogodkov.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je omenil tudi preoblikovanje Slovenske vojske v poklicno vojsko ter njeno vlogo v zvezi Nato, ki opredeljuje obrambni položaj Slovenije in pomemben del njene mednarodne identitete. Glede sodelovanja Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah je dejal, da je »naša naloga, da vsako udeležbo skrbno premislimo, da zagotovimo potrebno specializacijo in koncentracijo naše vojaške prisotnosti v tujini in zlasti, da zagotovimo njeno polno skladnost z načeli in pravili ustanovne listine Organizacije združenih narodov in z mednarodnim pravom.«
V okviru slovesnosti sta bila v čin brigadirja povišana polkovnica Alenka Ermenc – kot prva brigadirka Slovenske vojske – ter polkovnik Vojteh Mihevc. Podeljena so bila tudi priznanja najzaslužnejšim pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske ter zaposlenim v obrambnem delu ministrstva. Prvič so na slovesnosti sodelovale bojne zastave vojnih območnih poveljstev Teritorialne obrambe iz leta 1991, ki so bile vročene na sobotnem koncertu Orkestra Slovenske vojske v Cankarjevem domu v Ljubljani. Slovesnost, ki jo je neposredno prenašala slovenska nacionalna televizija, je popestril nastop Orkestra Slovenske vojske, program slovesnosti pa sta vodila višji vojaški uslužbenec XIII. razreda Simon Korez in  naddesetnica Cvetka Šeško.

Foto: desetnik Robert Cotič in desetnik Boštjan Pogorevc

Flash is required!

- predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilo Türk


Flash is required!

- ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič


Flash is required!

- načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner