Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.04.2011

V Celju so obeležili vrnitev 22. slovenskega kontingenta s Kosova

V četrtek, 7. aprila, je v Vojašnici Celje potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov in pripadnic 22. kontingenta Slovenske vojske iz sedemmesečne mednarodne operacije KFOR na Kosovu.

Kontingent, v katerem je bilo 330 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, med njimi tudi 12  pripadnikov prostovoljne pogodbene rezervne sestave, in ki je novemu slovenskemu kontingentu naloge na Kosovu predal konec marca, je nagovoril poveljnik sil brigadir Branimir Furlan. V svojem nagovoru je zbranim povedal, da je ta kontingent nosil bremena preoblikovanja in zmanjšanja mirovnih sil na Kosovu, kar je od njih zahtevalo več dela, prilagajanja in sprememb načina delovanja. Poveljnik sil se je pripadnikom in pripadnicam zahvalil za profesionalno opravljeno nalogo ter utrjevanje tistega, po čemer so pripadniki Slovenske vojske prepoznani v silah KFOR in med prebivalci ter na kar smo tukaj v domovini lahko ponosni.

Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Glavnino kontingenta sta predstavljali manevrski četi z logističnim elementom, preostali del kontingenta pa štiri skupine za povezavo in nadzor, vod vojaške policije, nacionalni podporni element ter skupina za civilno-vojaško sodelovanje, nekaj pripadnikov pa je delo opravljalo v večnacionalnem poveljstvu KFOR v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.