Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.03.2010

V času zimskih počitnic različne aktivnosti za otroke pripadnikov SV

V času zimskih počitnic so v okviru programa celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske potekale različne aktivnosti za otroke pripadnic in pripadnikov. Na Pokljuki je potekal že četrti zimski tabor, ki so ga organizirali pripadniki oddelka za celostno skrb Poveljstva sil SV. V vojašnici generala Maistra v Mariboru, v Vojašnici Novo mesto in v Vojašnici Celje pa so za otroke organizirali in izvedli počitniški dan, ki je starše vsaj deloma razbremenil skrbi.

Tabora na Pokljuki se je udeležilo 153 otrok, pri izvedbi pa je sodelovalo 16 animatorjev, 13 učiteljev smučanja, 6 zdravstvenih delavcev, 2 učitelja bordanja, učitelj teka na smučeh in vodji tabora. Največ časa so posvetili učenju smučanja. Pod budnim očesom učiteljev smučanja in bordanja so nekateri otroci prvič srečno prepeljali bele strmine, večina pa jih je izboljševala in nadgrajevala svoje znanje. Vsak je lahko poskusil tudi teči na smučeh. V ponedeljek so se na spoznavnem večeru udeleženci tabora predstavili s plakati, v torek pa so odšli na večerni pohod z baklami in občudovali jasno zvezdnato nebo nad Pokljuko.

Naslednji dan so jih v popoldanskem času najprej zabavali srednjeveški vitezi, ki so prikazali različne plese, lokostrelstvo in požiranje ognja, v čemer so se preizkusili tudi otroci, v večernih urah pa so jih obiskali vrhunski športniki. V prvem tednu je padalstvo predstavila Maja Sajovic, lokostrelstvo pa Dejan Sitar, v drugem tednu pa sta bila aplavza otrok deležna Primož Kozmus, svetovni prvak v metu kladiva, in spidvejist Matej Žagar. Športniki so tudi izžrebali štartne številke za veleslalomsko tekmo, ki je potekala v četrtek. Kolajne najboljšim so bile podeljene na slovesni proglasitvi na sklepnem večeru, ko sta bili podeljeni tudi lenti za miss in mistra tabora, ki so ju izbrali otroci, podeljena pa je bila tudi nagrada za najbolj urejeno sobo. Zadnji dan so otroci smučali, po kosilu pa so se polni vtisov odpravili proti domu.

Na počitniških dneh so pripadniki 72. brigade, 14. inženirskega in 20. motoriziranega bataljona za otroke organizirali različne aktivnosti, s katerimi so otrokom predstavili okolje, v katerem delajo njihovi starši, čas pa so zapolnili tudi z različnimi igrami, risanjem, izdelavo čokoladnih dobrot in podobnim.