Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.10.2008

V Afganistanu slovenski vojaki nadaljujejo z opravljanjem nalog

Po sobotnem napadu na konvoj zavezniških vozil, v katerem je bilo tudi lahko kolesno oklepno vozilo Valuk s štirimi pripadniki Slovenske vojske (SV), ki v napadu niso bili poškodovani, slovenski vojaki nadaljujejo z opravljanjem rednih nalog.

Stotnik Zdravko Aleksič, poveljnik 10. kontingenta SV v silah Isaf je sporočil, da se je s pripadniki, ki so bili udeleženi v napadu, že pogovoril, opravili pa so tudi analizo dogodka in vseh izvedenih postopkov. Pripadniki SV že nadaljujejo z usposabljanjem afganistanske nacionalne vojske (Afghan National Army-ANA) v bazi Stone v bližini Herata, kar je ena izmed nalog slovenskega kontingenta v Afganistanu.

Slovenska vojska je marca 2004 v Afganistan napotila 1. kontingent z 18 pripadniki, do danes je v operaciji kriznega odzivanja v Afganistanu sodelovalo že 485 pripadnic in pripadnikov SV. Od septembra letos 66 pripadnic in pripadnikov 10. kontingenta SV v silah Isaf opravlja naloge varovanje logistične baze letališča v Heratu z okolico in naloge sodelovanja pri usposabljanju afganistanske vojske, posamezniki pa opravljajo delo v poveljstvu Isafa v Kabulu ter v Regionalnem poveljstvu Zahod v Heratu.