Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.10.2014

V 430. mornariškem divizionu preverili pripravljenost za iskanje in reševanje na morju ter opazovali oskrbovanje ameriške ladje na morju


Pred kratkim so pripadniki 430. mornariškega diviziona preverili pripravljenost poveljstva in enot za iskanje in reševanje na morju. Na vaji je sodelovala Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (Pomorsko-reševalni koordinacijski center), ki je nosilka tovrstnih nalog v Republiki Sloveniji. S strani 430. mornariškega diviziona so bili v vajo vključeni Pomorski  operativni  center, večnamenska ladja Triglav 11 in Odred za specialna podvodna dejstva.
Ključne vsebine vaje so bile aktivnosti usklajenega prenosa zahtevka, alarmiranje načrtovanih zmogljivosti ter urjenje posadk v postopkih iskanja in reševanja pogrešanih oseb na morju.

Že pred vajo sta se pripadnika 430. mornariškega diviziona v vojaškem pristanišču Souda bay na Kreti kot opazovalca vkrcala na ameriško ladjo za oskrbovanje na morju. Njuna naloga je bila pridobiti tehnične informacije o možnostih oskrbovanja na odprtem morju ter izvesti analizo zmožnosti integracije tovrstnega sistema na večnamensko ladjo Triglav 11.
Oskrbovalna ladja ameriške mornarice Leroy Grumman je na meji z Libanonom in Izraelom z gorivom in hrano oskrbela ladji USS Coll in USS Ross.